FødevareWatch

Fonterra undersøges for monopoldannelse

Den newzealandske mejerikæmpe Fonterra, der blev til gennem en fusion af to selskaber i 2001, er muligvis på kant med landets konkurrenceregler. En officiel undersøgelse vil nu blive sat i gang.

Foto: Fonterra/ PR

Den newzealandske handelskommission (The Commerce Commission) vil starte en officiel undersøgelse af den effekt, som storkoncernen Fonterra har på konkurrencen i mejerisektoren i landet.

Det skriver mediet NZ Farmer.

Fonterra, som er New Zealands suverænt største mejeriaktør og verdens største eksportør af mejeriprodukter, blev dannet i 2001 gennem en fusion mellem selskaberne Dairy Company Limited og Kiwi Co-operative Dairies Limited.

Ved den lejlighed blev New Zealands på det tidspunkt gældende monopolregler omgået, og man indførte i stedet den såkaldte Dairy Industry Restructuring Act 2001 (DIRA), skriver mediet.

Der er en række punkter i DIRA, som skal sikre, at konkurrencen på mælkemarkedet opretholdes, og siden 2001 har man holdt øje med disse punkter og samlet en rapport over udviklingen.

Den rapport vil landets Primary Industries Minister, Nathan Guy, og dets Consumer Affairs Minister, Paul Goldsmith, nu have udleveret, så man kan undersøge, om Fonterra har opbygget et mejerimonopol eller ej.

”Denne rapport om konkurrencesituationen er nøglen til at vurdere, om loven (DIRA, red.) fremmer en effektiv drift af mejerimarkeder i New Zealand,” udtaler Nathan Guy ifølge NZ Farmer.

Ifølge reglerne skal mindst 20 pct. af den mælk, der indsamles på New Zealand aftages direkte eller indirekte af mejerier, der er uafhængige af Fonterra. Undersøgelsen indledes efter 1. juni i år og forventes at vare omkring ni måneder.

Mælkebønder klar til at droppe Fonterra

Fonterra vil hente mælk uden for andelskredsen

Fonterra afslutter et hårdt halvår

Fonterra leder efter europæiske partnerskaber

Nordeuropa står stærkest efter kvoteophør

Arla-rival åbner første fabrik i Europa

Glemsom Arla-rival må ikke eksportere til USA

Mere fra FødevareWatch

Kraftig inflation kan bremse Stryhns Gruppens gode takter

Det friske regnskab for 2021 fra Stryhns Gruppen viser minimal slinger i valsen i et år, der har været præget af svært tilgængelige råvarer og prisstigninger. Flere udfordringer står dog i kø, så de samme økonomiske resultater bliver svære at nå i 2022, siger topchef.

Topskifte i Carlsberg kan sætte en prop i større planer

Heine Dalsgaards farvel som finansdirektør udfordrer stabiliteten i toppen af en virksomhed af Carlsbergs størrelse. Derfor burde eventuelle forestående planer om et snarligt skifte på topposten være sat på standby, mener to headhuntere.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier