Mælkebønder klar til at droppe Fonterra

Flere new zealandske mælkebønder har tilsyneladende fået nok af det pressede andelsmejeri Fonterra og overvejer at indgå aftaler med andre aktører.
Foto: Fonterra/ PR
Foto: Fonterra/ PR

Flere new zealandske mælkebønder er tilsyneladende parate til at vende ryggen til landets store andelsmejeri Fonterra og indgå aftaler om at levere deres mælk til andre selskaber.

Det skriver mediet NZ Farmer.

Den new zealandske storkoncern, som er verdens største mejerieksportør og sidder på stort set hele markedet i New Zealand, har netop afsluttet et yderst hårdt halvår, hvor både omsætning og nettoresultat gik tilbage. Og det er ifølge mediet baggrund for bøndernes utilfredshed.

Det er dog ikke så meget nedgangen som sådan, men nærmere det forhold, at Fonterra har betalt markant lavere afregningspriser til bønderne end året før for at afbøde nedgangen, som vækker vrede.

Ifølge mediet har de utilfredse bønder nemlig yderst svært ved at se, hvorfor de skulle blive hos Fonterra, når mindre mælkeproducenter, hvor bønderne ikke behøver at være andelshavere, kan betale højere afregningspriser end storkoncernen.

”Jeg tror ikke på, hvad de fortæller længere. De har fuldstændig mistet fokus. Selskabet er ikke ejet af bønderne, det har fuldstændig mistet følingen,” siger mælkebonden Dave Robertson til mediet.

Fonterras bestyrelsesformand bekræfter overfor NZ Farmer, at flere bønder har udvist utilfredshed med udviklingen i andelsselskabet, men siger, at der nærmere er tale om ”en advarsel” til selskabet, end at bønderne ligefrem vender dem ryggen.

Fonterra afslutter et hårdt halvår

Fonterra vil hente mælk uden for andelskredsen

Miljøterrorister truer med at forgifte modermælkserstatning

Mælkebønder har dollartegn i øjnene

Glemsom Arla-rival må ikke eksportere til USA

Fonterra køber mindre kinesisk andel end ventet

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også