Mælkebønder har dollartegn i øjnene

Den seneste tids kursstigninger på dollar er guld værd for de kriseramte danske mælkebønder. Arla venter en samlet kursgevinst i milliardklassen.
Foto: Joachim Adrian
Foto: Joachim Adrian
AF LARS ATTRUP

Den stigende dollarkurs er guld værd for Arla og selskabets ejere – mælkeproducenterne.

Dollaren er det seneste år steget 30 pct. i forhold til euro og kroner. Kursen er nu over 7 kr. for første gang i 12 år, og de voldsomme kursstigninger betyder, at eksportvirksomheder som Arla får flere kroner for alle de varer, der handles i dollars.

"Hvis den aktuelle dollarkurs i overkanten af 7 kr. holder, giver det på helårsplan Arla en gevinst på 1,5 mia. kr. på bundlinjen," fortæller finansdirektør Frederik Lotz, Arla Foods.

Højere afregning til bønderne

Arla er ejet af mælkeproducenter i Danmark og en række andre lande i Nordeuropa. Når mejerigiganten øger indtjeningen, udmønter det sig i en højere mælkeafregning til selskabets andelshavere – landmændene.

Et plus på 1,5 mia. kr. svarer til, at Arla kan løfte mælkeafregningen til selskabets ejere med 12 - 14 øre pr. liter.

"Denne effekt slår igennem med en vis forsinkelse, da vi generelt afdækker valutaforretninger tre måneder frem," fortæller Frederik Lotz.

Hvis mælkeafregningen løftes 13 øre, svarer det på årsplan til, at Arlas andelshavere i Danmark får forbedret bundlinjen med næsten 600 mio. kr. Denne indsprøjtning af ekstra indtjening kommer på et vigtigt tidspunkt, da mælkeafregningen gennem længere tid har været kritisk lav, og mange mælkeproducenter balancerer på kanten af konkurs.

Omsætningen vil stige i værdi

Arla omsætter i alt for 80 mia. kr., og heraf afregnes omkring 10 mia. kr. i dollar og valutaer, der er knyttet til dollaren

"Hele denne omsætning bliver mere værd målt i kroner, når dollaren stiger. Det gælder blandt andet vores forretning i Mellemøsten samt en stor del af omsætningen i Asien. Også vores salg af ingredienser fra Arla Foods Ingredients afregnes i dollar eller dollar-relaterede valutaer," fortæller Frederik Lotz.

Han tilføjer, at Arla de seneste år har haft høje vækstrater i Mellemøsten og Asien, hvor det har været muligt at sælge højt forædlede mejerivarer til stigende priser.

"Nu kommer den stigende dollarkurs ovenpå og gør denne del af vores forretning endnu bedre. Samtidig gør den stigende dollarkurs varer fra amerikanske mejerier relativt dyrere på verdensmarkedet. Det kan være med til at dæmpe udbuddet fra USA og dermed løfte prisen," påpeger Frederik Lotz.

Markedsanalytikere har betegnet kursstigningerne på dollar, som den bedste nyhed, dansk landbrug har fået de seneste 10 år.

Den stigende dollarkurs fik forleden Landbrug & Fødevarer til at opjustere forventningen til årets svinekødsafregning med 35 øre pr. kilo. Det svarer til, at de danske svineproducenter i år får udbetalt ekstra 550 mio. kr.

Selv om den stigende dollarkurs får både mælke- og svinepriserne til at stige, skal det understreges, at stigningerne sker fra meget lave niveauer, som påfører landmændene store underskud.

Fonterra køber mindre kinesisk andel end ventet

Arla vil sælge Island til briterne

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter