Fødevarebranchen i alarmberedskab over EU-forslag

Topchef i EU afviser, at et forslag om genmodificerede afgrøder trækker i den forkerte retning i forhold til indre marked, som bl.a. dansk fødevareindustri mener.
genrefoto | Foto: Novozymes/ PR
genrefoto | Foto: Novozymes/ PR

Både brancheorganisationerne DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer og den europæiske biotekbranche, EuropaBio, tager kraftigt afstand fra et ny forslag fra EU-kommissionen inden for et af de varmeste emner netop nu – genmodificerede afgrøder (GMO).

EU-kommissionen foreslår, at det enkelte medlemsland skal kunne sige nej til import af GMO-afgrøder til foder eller fødevarer, selv om det pågældende produkt er godkendt sikkerhedsmæssigt og videnskabeligt af EU's enhed for dette, EFSA.

”Danske såvel som europæiske fødevare- og landbrugsorganisationer er stærkt bekymrede over forslaget. Man frygter, at det vil undergrave det indre marked og gå stik imod Kommissionens egne målsætninger om at skabe arbejdspladser og vækst,” skriver DI Fødevarer i et nyhedsbrev og tilføjer, at DI Fødevarer og Landbrug & Fødevarer 'i et brev til den danske kommissær og den danske fødevareminister har advaret imod forslaget med de samme begrundelser.'”

Emnet var også topprioritet på et presseseminar fredag og lørdag i Milano i den  forgange uge, arrangeret af EU-Kommissionens enhed inden for "Health and Food Safety”, kaldet DG Sante.

Kommissionen havde til seminaret, som FødevareWatch deltog i, mobiliseret de tungeste ledere fra organisationen, anført af fungerende generaldirektør Ladislav Miko.

Importen er det store tema

Debatten handlede ikke så meget om, at Europaparlamentet tidligere på året vedtog regler om, at det enkelte land kan afvise dyrkning af GMO-afgrøder inden for landets grænse.  I fokus var derimod det omtalte forslag fra Kommissionen om, at de enkelte lande kan sige nej til import af GMO-foder og fødevarer. I EU er det få fødevarer, det drejer sig om. Importen består først og fremmest af cirka 34 millioner tons genmodificerede sojabønner, som vi anvender som foder til kvæg, svin og fjerkræ i EU.

I Kommissionens forslag henvises til, at landenes forbud skal være følgende, skriver DI Fødevarer:

*Begrundede og baseret på tvingende grunde i overensstemmelse med EU-retten

*Må ikke være i strid med den risikovurdering, der er foretaget

*Forholdsmæssige og ikke-diskriminerende

”Kommissionen argumenterer for, at medlemslande allerede i dag forsøger sig med forskellige former for forbud, der anfægtes ved domstolene. Det er således af ”respekt for den demokratiske valgfrihed”, at Kommissionen kommer med sit forslag,” skiver DI Fødevarer.

Svært at forklare

Konfronteret med de danske brancheorganisationers vurdering om, at et sådan forslag er i konflikt med EU's indre marked, svarede Ladislav Miko, at forslaget med dets mulige restriktion eller forbud er helt inden for rammerne af det indre marked – som Kommissionen arbejder efter.

”Vi giver med forslaget de enkelte lande mere frihed til at bestemme inden for nogle lokale områder,” understregede han.

Direkte adspurgt, om han kunne komme med nogle konkrete eksempler på, hvornår et land kan afvise import af en GMO-afgrøde, der er godkendt af EFSA, lod han forstå, at han ikke ville komme med eksempler. I stedet henviste han bl.a. til de noget ukonkrete formuleringer som ”offentlig moral” og ”socio-økonomiske forhold.”

Hvor kom det forslag fra?

EuropaBios generalsekretær Nathalie Moll lagde på mødet ikke fingre imellem i branchens vurdering af forlaget fra Kommissionen. Biotekindustrien bryder sig ikke om det, og hun undrer sig dybest set over, hvorfor forslaget er dukket op.

”Jeg ved ikke, hvor det kommer fra, men jeg tror, det kommer fra præsident Juncker, (Europa-Kommissionsformand, red.), ” understregede hun efterfølgende over for FødevareWatch og tilføjede, at det kan have uheldige udsigter, hvis hvert land først begynder at køre hver sin vej. Og hvordan sikrer man overvågningen i de forskellige lande?

”Problemet er, at man begynder med det her – men man ved ikke, hvor man ender. Der skabes nogle politiske usikkerheder,” siger hun.

Fatter menigmand et forbud?

Nathalie Moll har ligeledes en frygt for, at ”folk i gaden” ikke kan forstå, at en GMO-afgrøde er forbudt af andre grunde end videnskabelige i et land. Der er en risiko for, mener hun, at disse potentielle forbud i enkeltlande vil få folk til at opfatte forbuddet som et spørgsmål om sikkerhed. Dermed sætter man yderligere blus under den GMO-skepsis, der har været - og er - i Europas befolkning.

”Så hvis import af en GMO-afgrøde forbydes i et medlemsland, skal det gøres meget klart, at der ikke ligger videnskabelige årsager til grund,” understreger hun.

Forslaget skal nu gå sin gang i Europaparlamentet og ministerrådet.

EU-lande skal kunne sige nej til genafgrøder

Miljøminister vil ikke udelukke GMO-afgrøder

Amerikansk fastfood-kæde siger nej til GMO

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter