FødevareWatch

EU-lande skal kunne sige nej til genafgrøder

EU-Kommissionen vil give lande mulighed for at stoppe GMO-import. Men kun hvis de argumenterer godt for det.

Foto: Colourbox

Det skal være muligt for EU-lande at holde genmodificerede afgrøder og fødevarer ude af deres land, selv om det pågældende produkt allerede er blevet godkendt til brug i hele EU. Men det skal ikke være for nemt.

Det fremgår onsdag af et forslag fra EU-Kommissionen, der efter års debat og høringer lægger op til det, kommissionen kalder "en mere fleksibel tilgang" til anvendelsen af GMO-produkter inden for EU.

"Kommissionen har lyttet til mange europæiske borgeres bekymringer, sådan som de er kommet til udtryk i deres regeringers holdninger. Dagens forslag vil, når det er blevet vedtaget, i overensstemmelse med nærhedsprincippet give medlemslandene større indflydelse på anvendelsen af EU-godkendte GMO-produkter i fødevarer og foder på deres eget territorium," siger sundheds- og fødevarekommissær Vytenis Andriukaitis i en pressemeddelelse.

Der er ikke lagt op til en egentlig ændring af det nuværende godkendelsessystem, hvor eksperter i Bruxelles vurderer, om et produkt skal godkendes til det europæiske marked.

Men der lægges op til, at enkeltlande efter den centrale EU-godkendelse kan beslutte, at de ikke vil godkende det pågældende produkt til brug i deres land.

Men det kræver, at landet argumenterer godt for sin sag.

Et fravalg skal leve op til reglerne i EU's indre marked og til EU's internationale forpligtelser.

Men der skal også være det, kommissionen kalder "legitime grunde ud over dem, der er vurderet på EU-niveau, som for eksempel faren for menneskers eller dyrs sundhed eller for miljøet".

Modellen er allerede på forhånd blevet kritiseret af både GMO-fortalerne, af miljøorganisationer og af nogle af fortalerne for en omfattende frihandelsaftale mellem EU og USA.

Miljøorganisationen Greenpeaces fødevarepolitiske direktør, Franziska Achterberg, kalder i en pressemeddelelse forslaget "en farce", fordi man holder fast i "det nuværende udemokratiske system", hvor kommissionen kan ignorere modstand mod GMO.

Forslaget fra kommissionen skal nu lovbehandles af EU-Parlamentet og af medlemslandene i rådet.

Miljøminister vil ikke udelukke GMO-afgrøder

EU-lande når til enighed om GMO-aftale

EU-lande får ret til at afvise gmo-afgrøder

Genmodicerede afgrøder øger omsætningen

Verdens mest forhadte firma tager kampen op

Mere fra FødevareWatch

Kædedirektør kan ikke afvise flere butikslukninger

Fire Daglibrugsen-butikker må dreje nøglen om som følge underskud. Det sidste dødsstød blev de stigende energiudgifter, og kædedirektør kan ikke afvise, at de med tiden også kan få konsekvenser for andre butikker.

Royal Unibrew indgår i samarbejde med Too Good To Go og Q8

Et samarbejde med madspilds-appen Too Good To Go og tankstationen Q8 skal sikre, at en række af Royal Unibrews drikkevarer ikke går til spilde. I én enkelt dag bliver det således muligt at afhente overskydende drikkevarer på en række tankstationer.

EU-indgreb vil potentielt kun udløse få milliarder til energistøtte

Fredag har EU’s medlemslande blåstemplet at kunne sende beskatningen fra bæredygtig energi tilbage til bl.a. energipressede fødevarevirksomheder. Nye beregninger peger dog på, at potentialet er yderst begrænset. Denne form for ”symbolpolitik” noget af det allerværste, der kan ske for virksomhederne, advarer Dansk Erhverv.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier