Forvirring om dødstal på grund af usund kost

Fødevareminister Dan Jørgensen har i et debatindlæg skrevet, at 4.400 danskere årligt dør på grund af usund kost. Forsker afviser måden, dødstallet er beregnet på.
Foto: PR
Foto: PR

Fødevareminister Dan Jørgensen skrev i et debatindlæg på Altinget i januar, at 4.400 danskere ifølge Statens Institut for Folkesundhed hvert år dør på grund af kost med for meget fedt, og fordi de spiser for lidt frugt og grønt.

Ifølge rapporten fra 2006, som ministeren refererer til, er tallet imidlertid forkert, skriver dr.dk. Og ifølge DR2’s Detektor viser den nyeste udvikling, at tallet formentligt er lavere.

Rapporten viser ganske rigtigt, at 2.200 mennesker årligt dør af at have spist for meget mættet fedt, og samme antal af at spise for lidt frugt og grønt – men her stopper enigheden også ifølge forskeren bag rapporten, forskningsleder på Statens Institut for Folkesundhedsvidenskab, Knud Juel til DR2’s Detektor.

"Man kan ikke lægge tallene sammen, fordi der kan være et vist overlap mellem de to faktorer. Der kan være nogle personer, som både spiser for meget mættet fedt og for lidt frugt og grønt. De kan så komme til at tælle med to gange, og det skal vi selvfølgelig undgå.”

Knud Juel fortæller desuden, at der siden da er sket en meget positiv udvikling med hjertekarsygdomme, og at man er tæt på en halvering af dødsfaldene.

Ministeren skriver til dr.dk. at han henter tallet fra den tidligere Forebyggelseskommission.

Formanden for den tidligere Forebyggelseskommission Mette Wier skriver, at kommissionen lod sig betjene af Sundhedsministeriet i arbejdet med at fremskaffe tallene. Hvor fejlen i første omgang er opstået er stadig uklart.

Dan J. afsætter 36 mio til blå vækst

Danskerne nægter at kvitte fedtet

Detailkæde vil lære børn at lave sund fastfood

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også