FødevareWatch

Vigtig åbning på vej i russisk boykot

EU-Kommissionen har forhandlet en aftale på plads med Rusland, som blandt andet betyder, at eksporten af danske biprodukter forhåbentlig kan genoptages i første halvår af 2015. Vigtigt skridt for dansk kødeksport.

Foto: Colourbox

Meget tyder på, at der inden længe igen kommer hul igennem til det russiske kødmarked for danske eksportører som Danish Crown, Tican og co.

På et møde mellem EU-Kommissionen og Rusland i sidste uge i Berlin, blev der indgået en aftale, som betyder, at det eksisterende russiske importforbud på kød til dels bliver streget, og inden længe bliver det igen muligt for danske slagterier at eksportere biprodukter til russiske aftagere.

Det skriver flere medier og Danish Crown på deres hjemmeside.

Med aftalen er døren åbnet på klem, omend der dog stadig er et stykke til helt normale eksportvilkår.

"På nuværende tidspunkt er det meget svært at vurdere både tidshorisonten og effekten af aftalen. For inden eksporten af blandt andet svinelever og svinehjerter kan genoptages, skal der først forhandles en overordnet aftale på plads mellem Rusland og Danmark. Derefter skal hvert enkelt produktionsanlæg inspiceres og godkendes af de russiske fødevaremyndigheder. Når det så er på plads, kan vi genoptage salget af biprodukter. Derfor forventer vi, at det vil tage nogle måneder, inden vi har godkendelser og de første ordrer på plads," udtaler Søren Tinggaard, der er underdirektør i Danish Crowns eksportafdeling.

Et lille skridt i den rigtige retning

Det russiske importforbud trådte i kraft for næsten et år siden i kølvandet på, at der flere steder i Polen og Litauen blev konstateret tilfælde af den frygtede afrikanske svinepest.

Den nye aftale mellem EU-landene og Rusland giver ifølge Danish Crown de enkelte lande mulighed for at forhandle individuelt med Rusland om en ophævelse af det forbud mod import af svinekød fra EU, der blev indført i forlængelse af udbruddene i Polen og Litauen. Aftalen er derfor ikke en lempelse af den embargo, Rusland indførte på fødevarer fra EU i august, men derimod en åbning for en række biprodukter, der ikke er omfattet af embargoen.

"Det er absolut et skridt i den rigtige retning, men der er stadig langt til en normalisering af eksporten til Rusland. Aftalen gælder udelukkende biprodukter, så eksempelvis kamme, bove, nakker og skinker er ikke omfattet. Samtidig er den russiske valuta svækket mærkbart gennem de seneste måneder, så derfor kan man frygte, at købelysten fra russisk side vil være begrænset," udtaler Søren Tinggaard.

Hvor stor betydning åbningen får for danske eksportører, er endnu ret usikkert, blandt andet fordi Danish Crown ikke offentliggør, hvor stor produktionen og salget af biprodukter er.

På fælleseuropæisk plan udtaler Sandra Splouchal, der er politisk rådgiver ved UECBV som er den europæiske brancheorganisation for kødproducenter, til hjemmesiden globalmeatnews.com, at værdien af åbningen ikke er i småtingsafdelingen.

"Takket være den konstruktive dialog, vil EU's svineproducenter og svinekødsindustrien måske kunne genoptage op mod 40 pct. af eksporten til Rusland," siger hun hjemmesiden.

Fødevarestyrelsen underskriver aftale med Rusland

Svinenotering sendes ned med nye 30 øre

Griseeksportører presses på indtjeningen

Danske svinebønder tjener kassen i Rusland

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier