Danske svinebønder tjener kassen i Rusland

Det er god forretning at være dansk svinebonde med produktion i Rusland, hvor svineprisen er over 50 pct. højere end den danske.
Foto: Ilan Brender/Polfoto/Arkiv
Foto: Ilan Brender/Polfoto/Arkiv

Det har været et særdeles godt år for danske svinebønder med produktion i Rusland.

Mens prisen falder i resten af Europa som følge af landets boykot af vestlige fødevarer, er den lokale pris på slagtesvin over 50 pct. højere end den danske, hvilket gør russisk svineproduktion til en god forretning.

Børsen skriver, at de to danske virksomheder, Axzon og Idavang, lavede en halv mio. russiske slagtesvin til en værdi af knap 450 mio. kr. sidste år, mens begge leverede et driftsresultat (EBIT) på 50 pct. af omsætningen.

De seneste ugers dramatiske fald af rublen giver dog grund til panderynkerne på den lange bane, fortæller Jytte Rosenmaj, medejer og næstformand i Idavang.

”Vi betragtes som lokale producenter og sælger vores svin på linje med russiske svineproducenter. Men det er klart, at den nuværende situation, hvor rublen er raslet ned, gør, at man kan frygte, hvad det ender med. Det bliver naturligvis en udfordring for os, hvis den mening russer ikke kan blive ved med at betale for svinekød. Men i år har vores drift været rigtigt god,” siger hun til Børsen.

Banker snupper EU-støtten til danske landmænd

Fødevareindustrien har ramt muren

Tican har kniven for struben

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også