FødevareWatch

Banker snupper EU-støtten til danske landmænd

En tredjedel af EU-støtten går direkte til pengeinstitutterne. Långiverne støvsuger det gældsplagede landbrug for sikkerhed, mener revisor.

Foto: Pelle Rink/Polfoto/Arkiv

Mange landmænd når aldrig at se en krone af landbrugsstøtten fra EU. I stedet går pengene direkte til banker og realkreditinstitutter, hvor landmændene ofte kæmper med en galoperende gæld.

Det skriver Effektivt Landbrug på baggrund af tal fra NaturErhvervstyrelsen, der viser, at en tredjedel af den årlige EU-støtte på ca. seks mia. kr. bliver udbetalt direkte til pengeinstitutterne som såkaldt transport i udbetalingen.

Samtidig er antallet af landmænd, der sender støtten videre til långiverne, mere end fordoblet fra 1.934 i 2008 til 4.138 ved den seneste opgørelse, som styrelsen har foretaget pr. 1. december i år.

Bankerne "støvsuger" landmændene

Ifølge Henrik Ifversen, partner i Revision Limfjorden, viser tallene, at pengeinstitutterne har skruet bissen på over for de gældsplagede landmænd.

”Det her er endnu et eksempel på en opstramning af pengeinstitutternes kreditpolitik. Deres besked til landmanden er typisk: Hvis du vil have forlænget/ forhøjet din kassekredit, så siger vi ja tak, men så skal vi have støvsuget dit landbrug for samtlige sikkerheder. Og hvis en af sikkerhederne er landbrugsstøtten, så tager de selvfølgelig den,” siger han til Effektivt Landbrug.

Videnscenter for Landbrug vurderer, at en tredjedel af de danske landmænd kører med underskud, mens 15 pct. er akut truet af konkurs.

Ifølge Berlingske er de økonomiske problemer så store, at de kan udløse alvorlige tab hos bankerne, der over 100 mia. kr. til gode i landbruget.

Forkert landbrugsstøtte koster staten 158 mio

15 pct af danske landmænd truede af konkurs

Fødevareindustrien har ramt muren

”Vi ser nu effekten af den russiske bjørns vrede”

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier