FødevareWatch

Økonom: Klogt at dansk landbrug søger mod Asien

Landbruget fokus på at øge eksporten giver god mening på kort sigt, men økonom vurderer, at det ikke er en god idé på den længere bane.

På den korte bane er det fornuftigt, at handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S) og Landbrug & Fødevarer vil forsøge at indhente noget af tabet fra sanktionerne til og fra Rusland i Sydøstasien.

Det vurderer Jan Holm Ingemann, der er landbrugsøkonom på Aalborg Universitet.

"På kort sigt er det en god idé, da fødevareproducenterne skal forsøge at få afsat de tabte varer et andet sted. På lang sigt synes jeg dog ikke, at Sydøstasien er værd at satse på, da markederne i kontinentet generelt er ustabile," siger han til Ritzau.

Jan Holm Ingemann vurderer samtidig, at det russiske marked heller ikke er værd at hente tilbage, såfremt der falder ro på uenighederne med Vesten.

Landbruget vil hente russisk eksporttab fra Asien

Karen Hækkerup, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, tager i næste uge med Mogens Jensen (S), til Vietnam og Filippinerne i et eksportfremstød.

Ifølge Landbrug & Fødevarers tal tabte danske fødevareproducenter fire milliarder kroner i 2014, og tallet kan meget vel fordobles i 2015, vurderer landbrugets brancheorganisation

"Med det regime, man har i Rusland, tyder det ikke på, at man får mere et stabilt marked i fremtiden, og derfor ville jeg være meget forsigtig med at forsøge at få det marked tilbage, når der er faldet ro på," siger Jan Holm Ingemann.

I 2014 steg dansk eksport med omkring 13 procent til Vietnam. Cirka halvdelen af dansk eksport til Vietnam udgøres af fødevarer, mens Filippinernes bruttonationalprodukt viser vækstrater på seks til syv procent.

Begge lande oplever en stigende middelklasse med øget efterspørgsel på kvalitetskød fra Europa, og det kan blive et plaster på såret for dansk eksport.

"Det er oplagt at dyrke nogle markeder, der efterspørger højprissegmentet, og her kan Sydøstasien sagtens være en midlertidig mulighed," siger Jan Holm Ingemann.

Han nævner det europæiske marked som et bedre alternativ, da det politiske fundament har sikrere grund end i Rusland og Sydøstasien.

Royal Greenland satser stort på Kina

Vi har opfundet en helt ny øl til Burma

Arla speeder op globalt for at vende krisen

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier