"Nathandel handler ikke om leverpostej og mælk"

Natåbent i Netto skræmmer os ikke, siger 7-Eleven-direktør. Coop har ingen planer om døgnåbent.
Foto: Presse/Dansk Supermarked
Foto: Presse/Dansk Supermarked
AF JANNIK BRINCH

Står du og mangler en liter mælk midt om natten, så er der fra 5. december hjælp at hente i discountdelen af dansk detailhandel.

Her begynder landets største detailkæde, Netto, at holde døgnåbent i udvalgte butikker.

Nathandlen har ellers hidtil i stort omfang hørt hjemme i 7-Eleven, men her vakler man ikke trods udsigt til øget konkurrence fra en discountmastodont som Netto, der ellers netop åbner på steder, hvor 7-Eleven også er placeret.

"Vi kan selvfølgelig ikke sige os fri for at miste 1 pct. eller mere i omsætning, men det er ikke noget, der skræmmer os. Vi har været forberedt på det siden liberaliseringen af lukkeloven og har bare ventet på, at andre ville prøve det af," siger indkøbschef i 7-Eleven Morten Vedel.

Kæden, der er ejet af den norske Reitan-koncern, har de senere år arbejdet bevidst på at skifte koncept fra at være en kiosk med madvarer til at være en madbutik med kioskvarer.

Det handler mere om at slukke kundernes sult og tørst, mens de er på farten, mens man overlader salget af leverpostej og bleer til dagligvarebutikkerne.

"Nathandel handler meget om her-og-nu-forbrug og ikke så meget om leverpostej og mælk. Det er min påstand. Spørgsmålet er, om Netto ikke i højere grad kommer til at tage omsætning fra discountbutikkernes handel i dagtimerne," siger indkøbschefen.

Coop følger ikke trop

I første omgang ser det ud til, at Netto får nathandlen for sig selv, når det kommer til discountbutikkerne. I hvert fald har landets anden store dagligvarekoncern, Coop, ikke tænkt sig at følge trop.

"Vi ændrer ikke noget. Vi har åbent der, hvor vores kunder har behov for at handle," lyder det fra Coops informationsdirektør Jens Juul Nielsen.

Coops butikker lukker som det seneste kl. 22, og efter det tidspunkt ser man ingen efterspørgsel efter dagligvarer.

"Der er ikke flere kunder på det tidspunkt, end at vi synes, at det er tilstrækkeligt med de nuværende åbningstider. Men skulle behovet ændre sig, er vi klar til at ændre vores åbningstider," siger Jens Juul Nielsen.

De danske forbrugeres indkøbsmønstre har været i forandring siden lukkeloven stort set blev givet fri for to år siden.

Det er den udvikling, der har fået Nettos ejer, Dansk Supermarked, til at forsøge at holde åbent 24 timer i døgnet, syv dage om ugen.

"De seneste par år har vi oplevet en markant kundetilvækst i dagtimerne. For at kunne give disse kunder en rigtig god indkøbsoplevelse, vil vi flytte arbejdsopgaver som for eksempel rengøring af butikken, opfyldning og optælling af varer til primært at foregå om natten, så vi fremover kan koncentrere os endnu mere om vores kunder i de timer, hvor flest af dem besøger os," siger landedirektør i Netto Brian Seemann.

I første omgang er det tre udvalgte butikker, der skal holde døgnåbent. De drejer sig om den nyåbnede Netto på Rådhuspladsen i København, butikken i Aarhushallen ved banegården i Aarhus samt butikken på Engelsborgvej i Lyngby.

Nu holder Netto åbent døgnet rundt

Brugser klarer ny lukkelov overraskende godt

Netto-chef: Ingen plads til Meyer i vores butikker

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Foto: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter

Foto: Finn Frandsen

Bagerkæder sænker priserne