FødevareWatch

Resultatet styrtdykker for sydafrikansk fødevarefyrtårn

Massive nedskrivninger på to nigerianske selskaber koster på bundlinjen i det seneste år for Sydafrikas største fødevarekoncern.

Foto: PR

Sydafrikas største fødevare- og forbrugsvarekoncern, Tiger Brands Ltd., har øget omsætningen betydeligt det seneste år, men ikke desto mindre falder bundlinjen med næsten en fjerdedel.

Grunden skal ifølge Bloomberg findes i, at fødevarekæmpen har været tvunget ud i massive nedskrivninger på to selskaber i Nigeria, som man opkøbte i henholdsvis 2011 og 2012.

Tiger Brands har løftet det samlede salg af sine produkter fra 27 mia. sydafrikanske rand i 2013 til 30 mia. rand (ca. 16 mia. kroner) – en stigning på ca. 11 pct. Driftsresultatet viser et fald på 19 pct. fra 3,08 mia. rand til 2,5 mia. rand, mens bundlinjen dykker med hele 25 pct. fra 2,56 mia. rand til 1,9 mia. rand.

Fratrækker man de såkaldte specielle poster fra driftsresultatet, viser regnskabet dog en fremgang på 15 pct. De specielle poster tegner sig således for godt 1 mia. rand i 2014-året, hvor de kun udgjorde 2,4 mio. rand i 2013.

Ifølge Bloomberg har Tiger Brands for nylig nedskrevet 105 mio. rand på værdien af sin andel i det nigerianske selskab Dangote Flour Mills, som man købte en andel af i 2012. Det følger en nedskrivning på hele 849 mio. rand i årets første seks måneder.

Samtidig har koncernen nedskrevet 68 mio. rand på et andet nigeriansk selskab, Deli Foods, som man opkøbte i 2011, og det skulle ifølge nyhedsbureauet være de nedskrivninger som de specielle poster dækker over.

Tiger Brands har i alt købt sig ind i tre selskaber i Nigeria, som er den suverænt største økonomi i Afrika, og landet tegnede sig i 2014 for en omsætning på 3,12 mia. rand, mens andre internationale markeder og eksport af produkter til sammenligning tegnede sig samlet for et salg på 4,58 mia. rand.

Udover Nigeria har koncernen også lokale datterselskaber i Chile, Cameroon, Etiopien, Kenya og Zimbabwe, samt to eskportselskaber.

Sydafrikas Spar udvider i Irland

Friesland har set sig varm på Afrika

Fisk fra Nowaco hitter i Afrika

Store afrikanske muligheder for agroindustrien

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier