Fisk fra Nowaco hitter i Afrika

Afrika fylder stadig mere i Nowacos forretning, og særligt fisk sælges i store volumener til de afrikanske lande. På den parisiske fødevaremesse SIAL mærker direktøren imidlertid fraværet af kunder fra ebolaramte lande.
Foto: Majken Søndergaard Nielsen
Foto: Majken Søndergaard Nielsen

PARIS

Familieejede Nowaco har igennem de seneste år udvidet sin afrikanske forretning som følge af en stadig større efterspørgsel på det traditionsrige salgsselskabs produkter i en lang række afrikanske lande.

Det fortæller direktør Preben K. Nielsen, da FødevareWatch møder ham på fødevaremessen SIAL i de store udstillingshaller ved Parc des Expositions i udkanten af Paris.

”Omsætningen stiger meget for os i Afrika. Levestandarden stiger jo dernede, og økonomien bliver stadig bedre i de afrikanske lande. Vi har solgt en del i Afrika de sidste 10-15 år, men indenfor de sidste 3-4 år, er det steget meget på fisk, hvor vi nu sælger store mængder - både makrel, sild osv.,” siger han.

I lande som f.eks. Nigeria, der har importforbud mod fjerkræ og kød har Nowaco frit slag med sine fiskeprodukter.

”Og de køber altså bare meget store mængder. De sidste år har vi koncentreret os mere om fiskemarkedet, men dertil sælger vi også meget bøffelkød fra Indien overalt i Afrika – ikke kun i Nigeria, men i en lang række lande. Vi sælger også en masse billige affaldsprodukter som kofødder, grisetæer, grisetryner, grise- og koører. Det er meget store mængder, der går af det,” fortæller Preben K. Nielsen.

Foto: Majken Søndergaard Nielsen
Foto: Majken Søndergaard Nielsen

Udstilling af nogle af de restprodukter, Nowaco også sælger

Nowaco har i dag eget kontor i 17 lande, og for kun en uge siden startede virksomheden op i Montreal, Canada, hvorfra man især vil købe fjerkræ og svinekød og sælge til bl.a. Afrika.

Preben K. Nielsen fortæller, at man i Nowacos ledelse har diskuteret, om der også burde oprettes kontor i Afrika, men indtil videre er det af logistiske årsager ikke på tegnebrættet.

Nowaco sælger til en række afrikanske lande – Sierra Leone, Liberia, Nigeria, Ghana, Angola, Benin, Elfenbenskysten, Congo, Sydafrika, Kenya og Mozambique, for at nævne nogle af dem.

Kan I mærke ebolaudbruddet?

”Ja det kan vi. For eksempel er det problem, at der næsten ikke er nogle mennesker fra de pågældende lande her på messen. Jeg tror ikke, de kan få visum. Og vi sender heller ikke medarbejdere til de tre hårdtramte lande i øjeblikket. Vi rejser selvfølgelig andre steder i Afrika, men ikke i de tre hårdest ramte lande,” siger direktøren.

Han er i den sammenhæng ikke så bekymret for selskabet, da folk jo skal have noget at leve af på trods af det voldsomme sygdomsudbrud.

Lander et resultat på niveau

Nowacos stigende afsætning til Afrika kommer ikke nødvendigvis til at slå stort ud i det næste årsregnskab. For som Preben K. Nielsen siger, så er det godt nok enorme volumener, men grisetæer og fisk er relativt billige varer.

Sidste år var da også et særdeles godt år for Nowaco, og derfor ikke lige sådan at slå med en omsætning på over 2 mia. kr. og et resultat på 34,4 mio. kr.

”Vi stiger i tons, det er der ingen tvivl om, og det ser også ud til, at vi tjener lidt flere penge i år, end vi gjorde sidste år. Men jeg må sige, at jeg tror, vi omsætningsmæssigt lander nogenlunde på det samme, og det vi stiger i kilo er så i relativt billigere produkter, så de tæller ikke så meget. Men vi er også meget mere interesserede i bundlinjen.  Den bliver nok ligesom sidste år eller lidt bedre. Vi havde jo et fremragende år sidste år,” slutter han.

Arving klar til at overtage jysk milliardforretning

Netværk skal finde afrikansk guld

Et skridt nærmere generationsskifte i Nowaco

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Stifter Kaspar Basse startede Joe & The Juice for 20 år siden. | Foto: Gregers Tycho

Joe & The Juice er sat til salg