Købmænd fanget i kreditklemme

Nye tal fra De Samvirkende Købmænd viser, at 30 pct. af købmændene mangler kapital til at investere i butikken, og hver sjette er blevet afvist af banken i løbet af det seneste år.
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix
Foto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Trods investeringslyst har tre ud af 10 købmænd ikke den fornødne kapital til at foretage investeringer i butikken. Det viser nye tal fra De Samvirkende Købmænd.

Ifølge undersøgelsen, der er foretaget blandt foreningens medlemmer, har hver sjette købmand derudover oplevet at få afvist en låneansøgning inden for det seneste år.

”Undersøgelsen viser, at der i allerhøjeste grad fortsat er en kreditklemme – i hvert fald i en branche med selvstændige forretningsdrivende med mindre indtjening end i så mange andre brancher”, udtaler adm. dir. John Wagner i De Samvirkende Købmænd og tilføjer:

”Politisk kan man på ingen måde afblæse kreditklemmen. Der er virksomheder med helt konkrete planer, hvor selvstændige erhvervsdrivende er klar til at investere deres egne penge. Det gør de kun, når de er tror på projektets levedygtighed. Alligevel har 27 pct. af de købmænd, der har ansøgt om et lån, fået nej. Det svarer til, at hver sjette af samtlige købmænd har fået afvist ansøgninger om lån inden for det seneste år.”

Coop-kæde vil overtage købmænd

Fra foreningens side efterspørger man større risikovillighed fra bankernes side, og en større accept fra Finanstilsynets side, når det handler om "vækstfremmende initiativer," som De Samvirkende Købmænd skriver i en pressemeddelelse.

”Politikerne skal være opmærksomme på, at der findes masser af projekter hos selvstændige erhvervsdrivende – i hvert fald i detailhandelen - som strander i manglen på kapital, og at det ikke altid er bankernes skyld, men ofte den politisk bestemte regulering af bankernes udlånspolitik,” siger John Wagner, der mener, at købmændene selv kan hjælpe processen på vej ved at lægge pres på bankerne.

”Købmændene skal ikke bare tage et nej for et nej. De skal tage kontakt til bankerne i god tid før påtænkte investeringer, og de skal forlange en klokkeklar forklaring på afslag, så vi kan få afdækket, hvorfor bankerne siger nej, og hvad der skal til for at opnå et positivt svar,” siger han.

Danskere ønsker lavere moms på frugt og grønt

Madspild nyt konkurrence-parameter i detailsektoren

Købmænd kritiserer detailrapport

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter