Madspild nyt konkurrence-parameter i detailsektoren

Madspild bliver et vigtigt konkurrence-parameter for supermarkederne, mener detailhandelsdirektør.
Foto: POLFOTO
Foto: POLFOTO

Den tiltagende diskussion om madspild i samfundet spreder sig som ringe i vandet til alle led i fødevaresektoren, og De Samvirkende Købmænd (DSK) forudser nu direkte, at emnet kan blive et vigtigt konkurrence-parameter i detailsektoren.

Direktør John Wagner påpeger således i en kommentar på YouTube fra Folkemødet på Bornholm, at netop madspild var et af de varmeste emner på mødet – et af de temaer, som vil blive husket fra de folkelige dage på solskinsøen:

”Det tror jeg, at vi skal holde os meget for øje i branchen i den kommende tid; også at yde vores bidrag til mindre madspild. Det kan godt blive en meget væsentligt konkurrenceparameter i fremtiden. Det bliver vi nødt til at tage alvorligt, for det er forbrugerne opmærksomme på,” siger han.

John Wagner tilføjer, at han også på mødet kan mærke, at konkurrenterne i form af både Dansk Supermarked og Coop er optaget af spørgsmålet.

På EU's dagsorden

Madspild er også årsagen til, at EU's fødevareministre for nyligt diskuterede, hvorvidt det skal være slut med at skrive ”mindst holdbar til” på bl.a. pasta, ris og kaffe, og hvorvidt brugen af mærkningen skal reduceres på andre varer. Den danske fødevareminister Dan Jørgensen (S) er fortaler for ideen.

Også på græsrodsplan arbejdes der med madspild, ikke mindst anført eller inspireret af Selina Juul, stifter af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad.

Et nyt projekt er eksempelvis et frivilligt non-profit socialt initiativ, Del Maden, der indsamler overskudsmad, som ikke er overskredet datoen, fra fødevareproducenter, detailhandelen, engros, bagerier, store events   og lignende - og fordeler til væresteder, forsorgshjem og krisecentre, oplyser hun til FødevareWatch.

Vil tage kontakt til detailhandlen

Hos Del Maden er kontaktperson koordinator Jørgen Mathiesen.

”Vi er i den indledende fase i forhold til at starte op. Vi har fået en event aftale med DHL-stafet i Ålborg om at uddele overskudsmad derfra,” påpeger han over for FødevareWatch og tilføjer, at organisationen har et pilotprojekt med Favrskov kommune, som man håber kan gå i gang efter sommerferien.

”Her vil vi dele ud til både væresteder m.m., men også dør til dør til dem, der bor væk fra byerne. Vi vil snarest tage kontakt til supermarkeder i kommunen samt grossister i Århus-området,” forklarer han.

Jørgen Mathiesen oplyser, at det er hensigten at udbrede idéen om at dele mad ud til hele Østjylland inden for to år, hvis det lykkes for organisationen at skaffe nogle fondsmidler.

Der findes flere singler...

Et indspark i debatten om det store fødevarespild er spørgsmålet om, hvorvidt producenter og detailhandel kan sælge mindre portionsstørrelser, så der ikke bliver smidt så meget mad ud.

Organisationen Landbrug & Fødevarer har for nylig haft fokus på, hvordan husstandsstørrelsen har betydning for, hvilke fødevarer, som danskerne efterspørger. Det gælder både i forhold til kvalitet, pakkestørrelser og måltidsløsninger.

”Andelen af husstande med 1 eller 2 personer er stigende. Det giver nye muligheder for de innovative fødevarevirksomheder, som i stigende grad målretter produkterne efter den voksende kundegruppes behov,” konkluderer L&F i en analyse af husstandsudviklingen i Danmark. Heri hedder det også, at halvdelen af alle husstande er på højst to personer.

”I de seneste 25 år har der været en kraftig vækst i andelen af husstande, hvor der kun bor én person. Samlet set er der 2,6 mio. husstande i Danmark, og heraf bor der kun én person i 1 mio. af dem,” fremgår det af analysen.

...og de smider mest mad ud

Berlingske skrev for nyligt, at netop singler smider mest mad ud, og at spildet af fødevarer er 40 pct. større fra en person, der bor i en lejlighed i forhold til spildet fra en person, der bor i en familie. Miljøministeren opfordrer kraftigt supermarkederne til at satse mindre på slagtilbud og sørge for, at der sælges mindre pakker mad.

En ny rapport fra Miljøministeriet, som Berlingske kunne offentliggøre, viser, at en person i en etagebolig smider 1,14 kg god mad ud per uge, mens en person i en familiebolig smider 0,81 kg ud per uge.

”Der er tilsyneladende brug for, at forbrugerne får mulighed for at handle mindre ind, og jeg opfordrer klart supermarkederne til at følge erfaringerne fra de supermarkedskæder, som er begyndt at sælge mindre mængder af mad, der er beregnet til husstande med en person,” siger miljøminister Kirsten Brosbøl (S) til Berlingske.

Topløst trick skal reducere madspild

Storbank: Fødevareindustrien står overfor en revolution 

 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter