Dan Jørgensen vil skrue ned for holdbarhedsmærkning

Teksten "mindst holdbar til" på  havregrynspakken får forbrugere til at smide maden ud, længe før produktet egentligt bliver dårligt. Fødevareministeren vil reducere brugen af mærkningen.
Foto: Jacob Carlsen, Polfoto
Foto: Jacob Carlsen, Polfoto

I dag diskuterer EU's fødevareministre, hvorvidt det skal være slut med at skrive ”mindst holdbar til” på bl.a. pasta, ris og kaffe, og hvorvidt brugen af mærkningen skal reduceres på andre varer. Formålet er at reducere madspild.

Den danske fødevareminister Dan Jørgensen (S) er fortaler for ideen, bekræfter fødevareministeriet over for DR.

Forslaget om at skrue ned for brugen af mærket skal være med til at få forbrugerne til at spise maden efter udløbsdatoen. Ifølge tal fra Miljøministeriet smider hver dansker 90 kilo madaffald ud om året.

Der er ifølge DR initiativer på vej, der skal ændre på ordningen med "mindst holdbar til"-mærkningen.

Fra 13. december 2014 træder en ny lovændring i kraft. Herefter kan butikkerne sælge fødevarer, selvom de har overskredet den omtalte dato. Butikkerne må dog fortsat ikke sælge varerne efter datomærkningen for "sidste anvendelsesdag."

En dråbe i havet af madspild

Imens ministrene diskuterer, har andre gjort det til en levevej at mindske madspild.

Frivillige i den danske organisation Fødevarebanken systematiserer indsamling af fødevarer, der ikke bliver solgt, og uddelte sidste år 426 ton mad til væresteder, kvindecentre og skoler. Det skiver Politiken. Det er ifølge avisen dog kun 1,4 promille af madspildet i Danmark.

"Vi får mad fra en række store leverandører, der har et spild i grossistleddet, for eksempel når de har tilbudskampagner på et salathoved til en femmer i hundredvis af butikker, og de står tilbage med en lille sjat, der nemt kan udgøre 17 paller salat,” siger direktør i Fødevarebanken, Karen Inger Thorsen, til avisen.

Fra 2010 til 2014 er mængden af de fødevarer, der samles ind, vokset med 350 pct. Fødevarebanken har i dag fire kølebiler og seks-syv lønnede medarbejdere foruden de mange frivillige chauffører. Organisationen åbner snart en afdeling i Østjylland.

Britisk detailsalg hænger fast i dyndet

Returordning skal give billigere økologi

Millioner i at undgå madspild

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter