FødevareWatch

Arla kræver 400 mio i erstatning fra finsk rival

Den store danske mejerikoncern vil have kæmpeerstatning fra konkurrenten Valio, efter at den finske koncern har fået stor bøde for at udnytte sin dominerende position i hjemlandet.

Foto: Claus Bonnerup/POLFOTO

Arlas store konkurrent fra Finland, Valio, blev for et par måneder siden idømt en bødestraf på 520 mio. kr. for at have forbrudt sig mod den finske konkurrencelovgivning og udnyttet sin dominerende position på hjemmemarkedet. Ifølge Børsen får det nu Arla, som normalt sidder på omkring 25 pct. af det finske marked, til at gå efter at få tabene erstattet.

"Det handler først og fremmest om salg af friske mælkeprodukter tilbage i 2010-12, og vi fremsætter vores krav om kompensation nu for at undgå en forældelse," siger Arlas finske direktør, Reijo Kiskola til avisen.

Det samlede krav fra Arla er på 58 mio. euro, svarende til 430 mio. kr. Sagen kan ifølge direktøren trække ud i flere år, fordi Valio har anket den dom, som mejerikoncernen tidligere er blevet idømt fra konkurrencemyndighederne.

Russiske varer forsøgt solgt i Finland

Ligesom en del andre fødevarekoncerner er både Valio og Arla ramt af det russiske importforbud, og derfor har den danske mejerkoncern tidligere på efteråret forsøgt at afsætte nogle af de russiske varer i blandt andet Finland, nøjagtig som den finske rival også valgte at forsøgte.

Men de finske fødevaresikkerhedsmyndigheder, Evira, skød hurtigt de danske planer ned. Det skrev blandt andet det finske medie YLE i oktober.

Valio fik lov til at genpakke og sælge de russiske produkter i Finland til stærkt nedsatte priser, men Evira vil ikke give Arla den samme tilladelse. Det skyldes, at Valio har produceret produkterne i Finland, mens Arlas produkter er produceret udenfor landets grænser, lød begrundelsen fra myndighederne.

”Vi ville gerne have introduceret vores såkaldte Putin-osteprodukter (i Finland, red.), men det blev ikke tilladt,” sagde Reijko Kiskola i den forbindelse til YLE.

Mælkemarkedet bliver ”kun endnu værre”

Rusland slår ned på Arla-rival

Presset Arla-rival udnævner ny topchef

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier