Bornholmsk slagteriaftale til behandling i Folketinget

Folketinget førstebehandler i dag en ny lov om medarbejderinvesteringsselskaber, som allerede har været i brug i forbindelse med redningen af Danish Crowns  slagteri i Rønne.
Foto: Janus Engel
Foto: Janus Engel

Torsdag behandler Folketinget det nye lovforslag, der skal gøre det muligt at oprette såkaldte medarbejderinvesteringsselskaber.

Lovforslaget som er fremsat af vækst- og erhvervsminister Henrik Sass Larsen (S) skal gøre det muligt for medarbejdere at investere i deres egen arbejdsplads, som det var tilfældet, da slagterimedarbejderne i Rønne fik mulighed for at lade en del af lønnen gå til udvikling af slagteriet.

"Vi ser etableringen af medarbejderinvesteringsselskaber som en interessant og ny mulighed for at skabe vækst og beskæftigelse," udtaler Ole Wehlast, forbundsformand i NNF på forbundets hjemmeside.

"På Bornholm stemte over 90 % af medarbejderne ja til aftalen, men den forudsætter, at lovforslaget om medarbejderinvesteringsselskaber går igennem. Derfor er det helt konkret aftalen på Bornholm, der er i spil. Jeg tør ikke spå om, hvor mange medarbejderinvesteringsselskaber, der rent faktisk vil blive oprettet, men på Bornholm har medarbejderne taget det første skridt," tilføjer han videre.

Danish Crown freder slagteri - men lukker et andet

Lovforslaget skal åbne for, at medarbejderne investerer en del af lønnen i en afgrænset periode. Hvis å investeringerne viser sig at give afkast, vil medarbejderne få deres investerede sum og det eventuelle afkast retur. Medarbejderne betaler ikke skat af det indbetalte og beskattes først i det øjeblik, de får deres investeringer plus afkast retur, hedder det i oplægget.

"Det har været vigtigt for os at sikre, at medarbejderne ikke bare smider deres lønkroner ud af vinduet. Men der er tale om risikovillig kapital, og medarbejderne kan derfor også risikere at miste deres investeringer," siger Ole Wehlast.

Han understreger derfor, at det er helt afgørende, at der kun bliver etableret medarbejdersselskaber i virksomheder, hvor der er udsigt til, at medarbejderne både kan sikre deres arbejdsplads, og hvor der er potentiale for, at de kan få deres penge igen.

Det bliver medarbejderne og deres fagforening, der i sidste ende afgør om der skal oprettes et medarbejderinvesteringsselskab på en virksomhed eller ej.

Kritik truer plan for slagteri-redning

Tillidsmand: Ingen er helt trygge i Danish Crown

NNF: Danish Crowns ledelse må forklare fyringstrusler

Læsø Fiskeindustri til ansatte: Gå 20 kr ned i timeløn

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter