FødevareWatch

Chokoladefirma jagter udenlandsk distributør

Ægteparret bag det økologiske chokoladeselskab Oialla er klar til det store udland. På den store parisiske fødevaremesse SIAL søger de efter en distributør.

Foto: Majken Søndergaard Nielsen

PARIS

Ægteparret Pernille Lützhøft og Rasmus Bo Bojesen er taget til en af verdens største fødevaremesser, SIAL i Paris for at vise deres hjertebarn Oialla frem. Det er økologisk chokolade, som de selv producerer, og som de håber på snart at nå udover Danmarks grænser med.

”Vi kunne godt tænke os at finde nogle distributører. Vi har brændt fingrene nogle gange nu, og det kan være svært. Men kunne man finde nogen, som kan varetage salget i andre lande, f.eks. til Paris eller Dubai, for vi er selv for små, og det er for dyrt,” siger Pernille Lützhøft til FødevareWatch og fortsætter:

”Vi vil gerne finde nogen, der brænder for det her produkt og som har et netværk, som de kan sælge det ind til, så vi kommer ud i verden. Det kunne vi godt tænke os.”

De to driver i forvejen Bojesens restauranter tre steder i København. I tårnet på Christiansborg, konferencecenteret på Axelborg samt Bojesens restaurant i Operaen. Her sælger de Oialla-chokoladen, men også økologiske produkter fra f.eks. det danske økologiske landbrug Knuthenlund, og det er da også virksomheder som denne, som ægteparret gerne vil ud i verden sammen med.

"Det er den samme type produkter, vi laver, så vi prøver at etablere et samarbejde med dem om eksport. Både fordi vi er lidt i øjenhøjde, men også fordi omkostningerne ved det er så store, når man er så lille. Så kan vi hjælpe hinanden lidt," siger Pernille Lützhøft.

Vilde kakaobønner blev vejen frem

Hun og Rasmus Bo Bojesen er ikke i tvivl om, at Oialla-chokoladen kan vokse sig stor med sin international historie og lange rejse from bean to bar, som de kalder det. Bojesen er kokken og står for udviklingen af produkterne, mens Pernille Lützhøft står for marketing og kommunikation.

For fire år siden foreslog hun sin mand, at de skulle producere økologisk chokolade i stedet for den konventionelle, de allerede havde gang i. Forslaget blev dog ikke umiddelbart vedtaget.

”Mit modargument over for Pernille var, at de økologiske kakaobønner jeg havde smagt, ikke smagte af noget, og for mig er smagen mere vigtig end princippet for, hvordan det er dyrket,” siger Bojesen.

”Vi arbejder sammen med David derude, som er sådan en blanding af Crocodile Dundee og Villy Søvndal. Høje idealer og helt vild. Når du går i junglen med ham, tænker du – alt er sikkert.”

Pernille Lützhøft, Oialla
Parret hørte imidlertid om, at der skulle vokse vilde kakaotræer i Amazonas regnskoven, og de rejste derfor af sted til en konference afholdt af den danske ambassade i den bolivianske hovestad La Paz. Her mødte de det bolivianske par Marcela Baldivieso og David Vacaflores, som havde adgang til de vilde kakaobønner. De fire etablerede et samarbejde igennem Danida, og det blev starten på Oialla.  

”Det er så langt væk. Man skal tage fem flyveture herfra, og bagefter går man 15 km i mudder, og så tager man en båd – sådan en udhulet træstamme – i fem timer. Det er virkelig langt væk, og der er en milliard myg og kun mænd. Ingen kvinder og børn,” siger Pernille Lützhøft om stedet, hvor de finder kakaobønnerne og tilføjer om de bolivianske samarbejdspartnere:

”Vi arbejder sammen med David derude, som er sådan en blanding af Crocodile Dundee og Villy Søvndal. Høje idealer og helt vild. Når du går i junglen med ham, tænker du – alt er sikkert.”

Rasmus Bo Bojesen i Bolivia | Foto: Bojesen A/S
Rasmus Bo Bojesen i Bolivia | Foto: Bojesen A/S

Om to uger skal parret til Bolivia igen for at købe flere kakaobønner.

Og der er sket meget med forretningen, siden de var der første gang - nu sælger de Oialla-chokoladen til bl.a. restauranterne Noma, Geranium og Relæ samt detailkæden Irma, og Rasmus Bo Bojesen har fået et ganske andet syn på økologisk chokolade.

”En almindelig kakaobønne får kunststoffer, som presser den til at gro. Det får den til at udvikle syre. Men det er der ikke i de her vilde bønner. De har slet ikke den bitterhed, som de konventionelle bønner har. De bærer i stedet en enorm frugtagtig smag," siger han.

I de tre Bojesen-restauranter har parret omkring 100 mennesker ansat. I Oialla har de 4.

”Men det her fylder meget i hjertet, for det virker meget rigtigt for os. Og folk anerkender det – de kommer jo hen og vil have det til Californien og til Dubai. Det er der, vi er nået til. Det er nu, det begynder at blive stort, og det er sindssygt spændende,” siger Pernille Lützhøft.

Her spiser de mest chokolade

Sv. Michelsen atter i plus

Nestle og Mars slutter sig til Ebola-kamp

Mere fra FødevareWatch

Mikkeller løser direktørfarvel internt

Tidligere på ugen kom det frem, at den hidtidige adm. direktør for mikrobryggeriet Mikkeller, Kenneth Madsen, er blevet fyret. Han bliver dog ikke erstattet af en ny, lyder det nu fra bryggeriet.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier