Chokoladefirma jagter udenlandsk distributør
PARIS
Ægteparret Pernille Lützhøft og Rasmus Bo Bojesen er taget til en af verdens største fødevaremesser, SIAL i Paris for at vise deres hjertebarn Oialla frem. Det er økologisk chokolade, som de selv producerer, og som de håber på snart at nå udover Danmarks grænser med.
”Vi kunne godt tænke os at finde nogle distributører. Vi har brændt fingrene nogle gange nu, og det kan være svært. Men kunne man finde nogen, som kan varetage salget i andre lande, f.eks. til Paris eller Dubai, for vi er selv for små, og det er for dyrt,” siger Pernille Lützhøft til FødevareWatch og fortsætter:
”Vi vil gerne finde nogen, der brænder for det her produkt og som har et netværk, som de kan sælge det ind til, så vi kommer ud i verden. Det kunne vi godt tænke os.”
"Det er den samme type produkter, vi laver, så vi prøver at etablere et samarbejde med dem om eksport. Både fordi vi er lidt i øjenhøjde, men også fordi omkostningerne ved det er så store, når man er så lille. Så kan vi hjælpe hinanden lidt," siger Pernille Lützhøft.
Vilde kakaobønner blev vejen frem
Hun og Rasmus Bo Bojesen er ikke i tvivl om, at Oialla-chokoladen kan vokse sig stor med sin international historie og lange rejse from bean to bar, som de kalder det. Bojesen er kokken og står for udviklingen af produkterne, mens Pernille Lützhøft står for marketing og kommunikation.
For fire år siden foreslog hun sin mand, at de skulle producere økologisk chokolade i stedet for den konventionelle, de allerede havde gang i. Forslaget blev dog ikke umiddelbart vedtaget.
”Mit modargument over for Pernille var, at de økologiske kakaobønner jeg havde smagt, ikke smagte af noget, og for mig er smagen mere vigtig end princippet for, hvordan det er dyrket,” siger Bojesen.
”Det er så langt væk. Man skal tage fem flyveture herfra, og bagefter går man 15 km i mudder, og så tager man en båd – sådan en udhulet træstamme – i fem timer. Det er virkelig langt væk, og der er en milliard myg og kun mænd. Ingen kvinder og børn,” siger Pernille Lützhøft om stedet, hvor de finder kakaobønnerne og tilføjer om de bolivianske samarbejdspartnere:
”Vi arbejder sammen med David derude, som er sådan en blanding af Crocodile Dundee og Villy Søvndal. Høje idealer og helt vild. Når du går i junglen med ham, tænker du – alt er sikkert.”
Om to uger skal parret til Bolivia igen for at købe flere kakaobønner.
Og der er sket meget med forretningen, siden de var der første gang - nu sælger de Oialla-chokoladen til bl.a. restauranterne Noma, Geranium og Relæ samt detailkæden Irma, og Rasmus Bo Bojesen har fået et ganske andet syn på økologisk chokolade.
”En almindelig kakaobønne får kunststoffer, som presser den til at gro. Det får den til at udvikle syre. Men det er der ikke i de her vilde bønner. De har slet ikke den bitterhed, som de konventionelle bønner har. De bærer i stedet en enorm frugtagtig smag," siger han.
I de tre Bojesen-restauranter har parret omkring 100 mennesker ansat. I Oialla har de 4.
”Men det her fylder meget i hjertet, for det virker meget rigtigt for os. Og folk anerkender det – de kommer jo hen og vil have det til Californien og til Dubai. Det er der, vi er nået til. Det er nu, det begynder at blive stort, og det er sindssygt spændende,” siger Pernille Lützhøft.