FødevareWatch

MRSA kan potentielt smitte ved tilberedning af kød

I et interview med Radio 24syv peger forskere på, at MRSA muligvis kan smitte via tilberedning af kød, hvis man f.eks. skærer sig. Samtidig kommer det frem, at fire smittede danskere fik MRSA fra udenlandsk kylling eller kalkun.

Tirsdag var flere forskere i Radio 24syv, hvor det kom frem, at den meget omtalte sygdom MRSA muligvis kan smitte mennesker ved tilberedning af kød, hvis man skærer sig på en kniv.

”Myndighedernes udmeldinger om, at MRSA ikke smitter gennem kød, holder ikke vand. Vi kan ikke udelukke, at smitten kan ske gennem fødevarer. Myndighederne bør ændre deres tekst. Der er ikke belæg for at skrive, som de gør,” siger professor og overlæge ved Odense Universitetshospital (OUH), Hans Jørn Kolmos i radioprogrammet.

Fire smittet med MRSA fra kalkun eller kylling

Statens Serum Institut (SSI) bekræfter over for Radio24syv, at de allerede i prøver fra fire patienter har fundet MRSA-bakterier, der er beslægtet med bakterier fundet i udenlandsk kalkun- og kyllingekød.

De fire patienter har ifølge SSI’s oplysninger ikke haft direkte kontakt til kyllinger eller kalkuner. Tidligere har man ellers kun set dyre-MRSA hos personer, der har været i kontakt med eksempelvis MRSA-smittede svin.

Frank Aarestrup fra DTU mener, at den mest sandsynlige forklaring er smitte via fødevarer.

”Smitten er formentlig sket under tilberedning af mad. Hvis du skærer dig i hånden, og der er MRSA på kniven, så er det klart, at der er en risiko for at blive smittet. Så det med at sige, at det ikke kan smitte via fødevarer, det er noget pjat, for det er meget plausibelt. Og her har vi så konkrete tilfælde, der tyder på, at den eneste forklaring er, at de er blevet smittet via maden,” siger han.

Robert Skov, der er områdechef for bakteriologisk overvågning og infektionshygiejne ved SSI, skriver i en mail til Radio24syv:

”Fundene kan ikke tolkes som et bevis for, at der er sket smitte ved håndteringen af kød, men vi kan på den anden side heller ikke afvise, at det er sket i disse fire tilfælde.”

SSI understreger samtidig, at de fire mennesker kan være blevet smittet af andre mennesker, som har haft kontakt med kalkuner eller kyllinger og altså ikke via håndtering af kød.

Myndigheder opgiver MRSA-ramte: De bliver smittet igen

USA godkender ny vaccine mod svine-virus

Få slagteriarbejdere er smittet med MRSA

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier