Myndigheder opgiver MRSA-ramte: De bliver smittet igen

Det kan ikke betale sig at behandle staldarbejdere for multiresistent svinebakterie. Fagforbund raser.
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
Foto: JOACHIM ADRIAN/POLFOTO/ARKIV
AF RITZAU

Mange af de omkring 9000 svinebønder og ansatte, der passer Danmarks mere end 12 millioner slagtesvin, er smittet med den multiresistente svinebakterie MRSA CC398. Og det er de tvunget til at leve med, så længe de arbejder i en stald med inficerede grise. Det skriver Politiken.

For mens folk, der ikke arbejder med svin, kan komme af med bakterien ved at gennemgå en 5-dages desinfektion med antibiotikasalve og klorhexidinsæbe, giver det ikke nogen mening at sætte staldarbejderne på samme kur.

Det slår Sundhedsstyrelsen fast i sine anbefalinger til lægerne. I Vejledning om forebyggelse af spredning af MRSA står der, at "personer, der har daglig eller jævnlig kontakt med grise, skal kun gennemgå behandling for at fjerne bakterien, hvis de holder op med at komme i stalde".

3F: Styrelsen har givet op

Hos 3F, der organiserer medarbejderne på landets svinefarme, er Lars Mark Jensen, gruppeformand i Aalborg, rasende på medlemmernes vegne.

"Hvis jeg solgte pølser på Sundby Torv, skulle myndighederne nok komme efter mig, hvis der ikke var styr på hygiejnen, men her accepterer man, at en hel gruppe ansatte bliver udsat for en bakterie, der potentielt kan være dødelig for dem selv eller deres nære," siger Lars Mark Jensen til Politiken.

Også staldarbejdernes familier og andre, de omgås, må leve med risikoen for at blive smittet med bakterien, som ikke bare smitter fra svin til menneske, men også fra menneske til menneske, uden at man dog ved præcis hvordan.

Man formoder, at den ligesom influenza smitter via kropskontakt som kys og håndtryk og via nys og flader, som mange rører ved.

Ifølge overlæge i mikrobiologi på Statens Serum Institut Robert Skov er det udsigtsløst at behandle staldarbejdere, for "de bliver alligevel smittet umiddelbart efter igen, når de er tilbage i stalden."

"Og man skal være varsom med at bruge kuren for rundhåndet, for det vil anspore bakterien til at mutere, så den ikke længere kan fjernes med den eneste type antibiotika, vi har til at hjælpe smittebærerne af med bakterien," siger han til Politiken.

Medarbejdere på svinefarme skal ikke i MRSA-behandling

Politikere om MRSA: Hvad skal vi gøre?

Seruminstitut: De fleste MRSA-dødsfald har intet med svin at gøre

Få slagteriarbejdere er smittet med MRSA

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også