Regeringen er langt fra målet om mere økologi

Indsatsen for at fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2020 kritiseres af SF og Venstre.
Foto: Morten Flarup
Foto: Morten Flarup
AF RITZAU

En række leverandører af økologisk mælk til mejerierne Arla og Thise har for nylig besluttet at lægge om til konventionelt landbrug. Dermed går udviklingen stik imod regeringens mål om en fordobling af det økologisk dyrkede landbrugsareal i 2020, skriver Information.

"Der skal ikke så meget til, før vi risikerer, at hjulet drejer den forkerte vej," konstaterer Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening.

Den nuværende regering skrev VK's målsætning om en fordobling af det økologiske landbrugsareal fra cirka 150.000 hektar i 2007 til 300.000 hektar i 2020 ind i regeringsgrundlaget.

Men udviklingen går ikke hurtigt nok. Fra 2007-2012 voksede arealet med gennemsnitligt 4,1 procent om året, men de seneste år er udviklingen stagneret, og fortsætter tendensen, nås målet tidligst i 2025, formentlig senere.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

SF's landbrugs- og fødevareordfører, Trine Mach, beklager udviklingen.

"Det er ikke godt nok. Målsætningen om mere økologi er central for hele udviklingen af dansk landbrug, så det er rigtig ærgerligt," siger hun til Information.

De økologiske mælkeproducenter har været lokomotiv for væksten i dansk økologi, så når netop de vender tilbage til konventionel drift, er det et faresignal.

"Det er bekymrende, at grundlaget ser ud til at skride," siger Erling Bonnesen, landbrugs- og fødevareordfører for Venstre, der i 2007 stod fadder til 2020-målet om mere økologi.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har allerede iværksat en evaluering af den danske økologiindsats.

"200 interessenter har været inddraget i processen, og når vi får resultaterne inden for den næste uges tid, skal vi se på, hvordan vi kan sætte ekstra skub i arealudviklingen," skriver ministeren i en mail til Information.

Dan Jørgensen vil skrue ned for holdbarhedsmærkning

Coop: Økologi skal på den politiske dagsorden

Økologisk mad har overvundet finanskrisen

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Photo: Lars Skaaning

Fortsat umuligt at spore Skares gamle kød

For abonnenter