FødevareWatch

Svære forhold i økologisk ægproduktion

Forbrugerne vil have øko-æg, og producenterne vil gerne producere dem - men de kan ikke få økonomien til at hænge sammen. Realkreditinstitutterne får en del af skylden, men også Hedegaard Foods står for skud.

Foto: Colourbox

Foderet er for dyrt, og afsætningsprisen er ikke høj nok. For producenterne af økologiske æg er sagen klar - der skal flere penge på bordet, hvis det igen skal være en god forrentning at producere økologiske æg.

Det skriver DR Nordjylland.

Producenterne skyder ifølge mediet i to retninger. På den ene side kritiseres aftagere som Hedegaard Foods for ikke lade prisen gå op med efterspørgslen på økologiske æg, som sidste år steg med 24 pct., og på den anden side får realkreditinstitutterne et hug, når det handler om, at de ikke er villige til at finansiere de nybygninger, som skal gøre det rentabelt at have en økologisk æggeproduktion.

"Det er svært at komme i banken og få sine ideer realiseret. Det gælder både for dem, der ønsker at komme i gang, men også for etablerede producenter, der ønsker at udvide," siger Flemming Haugaard, formand for Æg- og Fjerkræudvalget i Økologisk Landsforening ifølge hjemmesiden.

En økologisk æggeproducent mener, at en løsning kan være at hæve prisen på et enkelt æg med 3-5 øre. Dermed vil det igen være muligt at få økonomi i driften. Hedegaard Foods ønsker ikke at drøfte prissætningen offentligt.

Millioner i øko-æg

Hadsund-virksomheden sælger omkring 49 pct. af det samlede antal skalæg i Danmark og oplever særligt inden for økologi en stigende efterspørgsel, har adm. direktør i Hedegaard Foods, Ivan Noes Jørgensen, tidligere forklaret til FødevareWatch:

"Vi kunne sælge langt flere økologiske æg, end vi gør i dag. I 2013 har vi oplevet stor fremgang i efterspørgslen på økologiske æg. I Danmark er salget steget med 16 pct., og i Sverige har vi mærket en fremgang på 9 pct. i 2013. Tendensen for de første 11 uger af 2014 peger i samme retning med fortsat vækst i nogenlunde samme størrelsesorden."

Omkring 27 pct. af omsætningen i koncernen stammer fra den økologiske produktion, og direktøren forklarerede ved samme lejlighed, at man på grund af den høje danske efterspørgsel på økologiske æg, ikke satser på eksportvækst for øjeblikket.

Økologisalg sætter rekord for 10. år i træk

Danæg-boss: Vi er ramt af ekstrem svensk priskrig

Hedegaard kan ikke følge økoboom

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier