FN: Døren åbnet til det globale bananmarked

Storkoncernernes andel af det globale marked for bananer er faldet markant siden 1980erne, og det åbner nye muligheder for mindre aktører, fastslår FN i en ny rapport.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De multinationale giganter bevæger sig i stigende grad væk fra bananmarkedet, og det åbner døren på klem for mindre aktører. Det er konklusionen i en ny analyse foretaget af FN’s Food and Agriculture Organization (FAO) ifølge den filippinske avis Business Mirror.

”Til trods for den fortsatte vigtighed af multinationale selskaber på det globale bananmarked, så er deres engagement i bananproduktionen faldet drastisk i løbet af de seneste 3 årtier, hvor de har bevæget sig over mod andre områder i sektoren og åbnet døren for muligheder for andre selskaber,” skriver FAO ifølge avisen.

Analysen bygger bl.a. på officielle tal fra de største multinationale selskaber, der er involveret i handel med bananer, og resultaterne af undersøgelsen viser med al tydelighed, at de tre største aktører på området, Chiquita – der for nylig fusionerede med konkurrenten Fyffes – Dole og Del Monte, er gået markant tilbage på området.

Milliard-opkøb skaber verdens største banan-leverandør

Toppede i 80erne

”Den samlede markedsandel for de tre største selskaber toppede i 1980erne, hvor de sad på næsten to tredjedele, eller 65,3 pct., af den globale bananeksport, mens deres markedsandel i 2013 lå på lidt over en tredjedel, eller 36,6 pct.,” oplyser organisationen.

For de fem største aktører på markedet er markedsandelen gået fra 70 pct. i 2002 til 44,4 pct. i 2013, skriver avisen.

Man får muligvis snart svar på hvordan det er gået for én af de multinationale banan-aktører, når koncernen Fresh Del Monte Produce præsenterer sit kvartalsregnskab sent tirsdag eftermiddag dansk tid - et regnskab som vi naturligis dækker her på FødevareWatch.

Læs artiklen fra Business Mirror her.

FN advarer mod altødelæggende banansygdom

Endnu en international banan-fusion på vej

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også