FødevareWatch

FN advarer mod altødelæggende banansygdom

FN advarer mod den stigende trussel fra den frygtede Panama-sygdom, som er altødelæggende for bananafgrøder. Sygdommen har spredt sig fra Asien til Afrika og Mellemøsten og senest også til Sydamerika.

Foto: Colourbox

FN’s fødevare- og landbrugsorganisation, United Nations Food and Agriculture Organization (FAO), advarer nu alverdens lande mod sygdommen Fusarium wilt, som kan være yderst ødelæggende for afgrøder.

Sygdommen har for nylig spredt sig fra Asien til lande i Afrika og Mellemøsten, ligesom man har observeret tilfælde af den i Sydamerika. Det skriver FN på sin hjemmeside.

Den særlige type af sygdommen, der er kendt som TR4 og har fået tilnavnet Panama-sygdom, udgør en alvorlig trussel mod produktion af især bananer, og får sygdommen for alvor tag i de Sydamerikanske afgrøder, kan det være et kæmpe problem for leverancer af den populære frugt, lyder meldingen.

Ifølge FAO er bananer den ottende vigtigste fødevareafgrøde i verden og den fjerde vigtigste blandt verdens udviklingslande, hvor en stor del af produktionen foregår.

Vi må reagere nu

Mens andre typer af Fusarium wilt har været kendt i adskillige år, så har TR4-varianten ført til store tab af afgrøder ved bananplantager i Sydøstasien i de seneste par årtier, mens den altså også er blevet spottet i Afrika, Mellemøsten og Sydamerika for nylig.

”Enkelte lande bliver nødt til at reagere nu, hvis vi skal undgå det værst tænkelige scenarie, som er omfattende ødelæggelse af en stor del af verdens bananafgrøder,” udtaler Fazil Dusunceli, der er plantepatolog for FAO.

TR4 rammer både bananer af typen Cavendish, som er den mest handlede banan på verdensplan, samt en række andre varianter. Mens sygdommen ødelægger selve bananplanten og er altså et enormt problem for produktionen, bliver selve frugten dog ikke ramt, men forbliver spiselig.

Frugtingredienser i forrygende europæisk vækst

Endnu en international banan-fusion på vej

Milliard-opkøb skaber verdens største banan-leverandør

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier