Fødevarernes Silicon Valley er en succes

Forskerparken Agro Food Park i Aarhus har vist sig som en stor succes, og fødevarevirksomhederne står i kø for at rykke ind. ”Det er slet ikke urealistisk, at vi i 2020 beskæftiger 3000,” siger parkens formand, Jan Mousing.
Foto: PR
Foto: PR

I 2009 fik Landbrug & Fødevarer en idé: Organisationen ville på en kæmpe grund i det nordlige Aarhus samle en række af landets fødevarevirksomheder, så de kunne inspirere og lære af hinanden.

Planerne om en bygning på 7000 kvm. blev lavet, og gennembruddet kom samme år, da man fik overbevist Aarhus Kommune om, at Udkjærsvej i den nordlige ende af landets næststørste by skulle skifte navn til Agro Food Park.

Tre år efter stod det store byggeri færdigt, og hver en kvadratmeter var udlejet.

”Det var egentlig en impulsiv beslutning at starte Agro Food Park, og succesen var en stor positiv overraskelse for os. Vi startede jo byggeriet midt i finanskrisen, hvor ingen havde penge til noget som helst. Men fra starten væltede det ind med virksomheder, og det har det gjort lige siden,” siger Jan Mousing, formand for Agro Food Park.

Han er i øvrigt adm. direktør i Videnscentret for Landbrug, som er ejet af Landbrug & Fødevarer.

Tør drømme stort

Interessen for at bo i Agro Food Park er så markant, at en ny bygning på 3000 kvm. efter planen står klar i løbet af foråret, men også her er der allerede meldt udsolgt.

Det fik i efteråret Landbrug & Fødevarer, som ejer grunden og de opførte bygninger, til at ansøge Aarhus Kommune om lov til at bygge på yderligere 17 hektarer. Godkendelsen blev givet, og straks meldte Arla, at selskabet vil bygge et helt nyt udviklingsscenter på området.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Og endnu flere store forhandlinger er i gang, fortæller formand Jan Mousing.

”I første omgang havde vi meldt ud, at vi håbede at have 1000 beskæftigede i 2016. Nu tør jeg godt sige, at det slet ikke er urealistisk, at vi har 3000 i 2020,” siger han.

Størrelsen på virksomhederne i Agro Food Park er meget varierende, og det er helt essentielt, forklarer Jan Mousing.

”Der skal være et godt miks, for vidensdelingen blandt virksomhederne kommer både store og små til gode. Vi håber, at det her kan blive et økosystem for fødevarebranchen i Danmark - lidt á la Sillicon Valley i USA,” siger han.

Har investeret millioner

Landbrug & Fødevarer har hidtil investeret et ”stort tocifret millionbeløb” i Agro Food Park, men så har parkens beboere også en række faciliteter til rådighed.

Blandt dem er et stort eksperimentalkøkken, kaldet Foodture Lab, hvor virksomhederne kan afprøve nye ideer.

”Det er ud fra en tankegang om, at hvis det skal være sjovt at være her, skal virksomhederne have gode muligheder for at eksperimentere. Der skal være en iværksætterånd,” siger Jan Mousing.

Men Agro Food Park handler ikke kun om idealisme. På sigt skal det blive en god forretning for Landbrug & Fødevarer, slår formanden fast.

”Selvfølgelig er det noget, man på sigt skal tjene penge på. Men lige nu er det vigtigste, at der skabes vækst herude, og at nye virksomheder kommer til,” siger Jan Mousing.

Arla satser stort

Arla er som nævnt én af de virksomheder, der er på nippet til at flytte ind i Agro Food Park.

Selskabet bygger således et helt nyt globalt udviklingscenter, som bl.a. skal indeholde et forsøgscenter, hvor man kan lave alle mejeriprodukter i miniformat, laboratorier og kontorer.

Prøv FødevareWatchs abonnement gratis i 30 dage

Byggeriet skal efter planen stå klart i 2016, og hele herligheden koster Arla 275 mio. kr.

”Det er en kæmpe satsning for os. Men det er helt oplagt at være i Agro Food Park, for kompetencerne kommer til at være derude. Vi skal lære af og udvikle med de andre selskaber,” siger Jais Valeur, koncerndirektør med ansvar for globale varemærker og produktion hos Arla.

Han lægger ikke skjul på, at Arla også har valgt Agro Food Park af helt kommercielle hensyn.

”Vi skal helt op og blande os i verdenseliten, og det kræver, at de dygtigste mennesker i verden vil arbejde for Arla. Men det er svært, hvis man ligger for sig selv. Jeg tror på, at de udenlandske specialister hellere vil komme til Agro Food Park, for så ved de, at de om fem år kan skifte til en anden spændende fødevarevirksomhed eller et universitet, der ligger herude,” siger Jais Valeur.

Arlas nye udviklingscenter i Aarhus Nord er bygget til 150 medarbejdere. En stor del af dem er allerede i selskabet, men Jais Valeur forventer, at der skal hentes mellem 20 og 30 nye folk udefra.

En rastløs leder med smag for iværksætteri

Sojakonge får nyt produkt på hylderne i Norge

Aarstiderne: Ny kapital skal ikke bruges til stor vækst

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter