FødevareWatch

Coop afviser kategorisk hypermarkeder

Snart kan det igen blive muligt for detailkæderne at opføre kæmpe supermarkeder, men Coop afviser kategorisk. "Det vil være at skyde os selv i foden," siger informationsdirektør.

Foto: Torben Stroyer/Ritzau Scanpix

"Det kommer ikke til at ske."

Så kontant er udmeldingen fra Coop på spørgsmålet om, hvorvidt detailgiganten i fremtiden kunne overveje at bygge de såkaldte hypermarkeder, som herhjemme kun kendes i form af Bilka-butikker.

Emnet er blevet yderst relevant i dansk dagligvarehandel, fordi Produktivitetskommissionen mandag forventes at opfordre politikerne til en ændring i planloven, så det igen bliver muligt at opføre de enorme supermarkeder.

Coop er medunderskriver af et brev til Folketinget, som advarer imod lovændringen, og selv hvis ændringen skulle blive en realitet, afviser Coop kategorisk at opføre hypermarkeder.

"Vi er ønsker at have et bredt butiksnet, fordi vi er ejet af 1,4 mio. medlemmer over hele landet. Dem skal vi gøre noget for, og det gør vi ved at være rundt omkring i landet. Hver gang man åbner et hypermarked, så lukker der små butikker, så det vil være at skyde os selv i foden, hvis vi åbner hypermarkeder. Det er helt utænkeligt,” siger Coops informationsdirektør, Jens Juul Nielsen, til FødevareWatch.

Et sort kapitel

I dag er planloven sådan indrettet, at det ikke er lovligt at bygge supermarkeder med et areal over 3500 kvadratmeter. Til sammenligning er landets største hypermarked, Bilka i Tilst, næsten 30.000 kvadratmeter, men er også bygget, før loven trådte i kraft.

Og netop Bilka, som er ejet af Coop-rivalen Dansk Supermarked, vil kunne drage fordel af lovændringen, mener Coop.

"Det eneste, lovændringen vil medføre, er flere Bilka-butikker. Vi er stærkt imod ændringen, fordi det ikke vil medføre hverken øget produktivitet eller lavere priser. Vi vil bare få et antal nye Bilka'er og et stort antal lukninger af små butikker rundt om i Danmark," siger Jens Juul Nielsen.

Coop har tidligere forsøgt sig med hypermarkeder, men det er et sort kapitel i selskabets historie. I 70'erne åbnede en række OBS!-butikker, som i næsten 30 år blev drevet med konstante underskud.

Rival er positiv

Mens Coop for alt i verden vil undgå liberaliseringen af planloven, hilser ærkerivalen Dansk Supermarked den velkommen.

"Flere hypermarkeder vil betyde øget produktivitet og konkurrence. Det vil betyde bedre udbud og priser til forbrugerne, og derfor byder vi regelændringen velkommen," sagde Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked, i går til FødevareWatch.

Han fortalte desuden, at Dansk Supermarked har konkrete planer om at bygge en Bilka i Randers, ligesom en A-Z i Hjørring vil blive lavet om til Bilka, hvis regelændringen skulle træde i kraft.

Det er som nævnt mandag, at Produktivitetskommissionen forventes at kommer med sin anbefaling, og FødevareWatch følger sagen tæt.

Dansk Supermarked bakker op om hypermarkeder

Ministerier i stor uenighed om nye hypermarkeder

Købmænd: Flere hypermarkeder betyder lukninger

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier