Dansk Supermarked bakker op om hypermarkeder

Hos Dansk Supermarked bakker man op om en liberalisering af planloven, som giver mulighed for anlægning af hypermarkeder. "Vi vil gerne selv bygge flere Bilka-butikker," siger pressechef Mads Hvitved Grand.
Foto: Thomas Priskorn/ JP
Foto: Thomas Priskorn/ JP

Mens detailgigaten Coop advarer mod en liberalisering af planloven, der vil gøre det muligt at opføre de såkaldte hypermarkeder, bakker ærkerivalen Dansk Supermarked op om lovændringen.

Debatten er blusset op, fordi Produktivitetskommissionen mandag forventes at opfordre politikerne til lovændringen, så det bliver muligt at opføre hypermarkederne, som herhjemme kun findes i form af Bilka-butikker.

Sagen har fået 48 brancheaktører, som inkluderer Coop, Dagrofa, Matas og de Samvirkende Købmænd, til at sende et brev til Folketinget, hvor man opfordrer til, at loven ikke ændres, fordi det ifølge dem vil føre til butiksdød hos de små købmænd.

Men holdningen deles altså ikke af Dansk Supermarked.

"Flere hypermarkeder vil betyde øget produktivitet og konkurrence. Det vil betyde bedre udbud og priser til forbrugerne, og derfor byder vi regelændringen velkommen," siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked, til FødevareWatch.

Vil åbne flere Bilka'er

I dag er planloven sådan indrettet, at det ikke er lovligt at bygge supermarkeder med et areal over 3500 kvadratmeter. Til sammenligning er landets største hypermarked, Bilka i Tilst, næsten 30.000 kvadratmeter, men er også bygget, før loven trådte i kraft. Det samme er tilfaldet med landets øvrige 17 Bilka-butikker.

Det er Dansk Supermarked, som ejer Bilka, og derfor har koncernen i dag et de facto-monopol på hypermarkeder. Men selvom det vil blive brudt med en ændring af planloven, bakker Dansk Supermarked altså op.

Detailgiganten vil nemlig gerne bygge flere Bilka-butikker.

"Vi har ikke 18 nye Bilka’er i pipelinen, men der er flere placeringer, hvor det ville give mening at anlægge en Bilka. Vi havde allerede en Bilka på tegnebrættet sidste år i Randers, som faldt til jorden på grund af en lovændring, og så har vi planer om at konvertere en A-Z i Hjørring til en Bilka," siger pressechef Mads Hvitved Grand.

Frygter I konkurrence fra udenlandske giganter, hvis planloven liberaliseres?

"Vi har den grundholdning, at konkurrence er godt, fordi det gør os skarpere. Sund konkurrence sikrer bedre udvalg og priser, og det er jo en fordel for kunden. Derfor hilser vi også velkommen, at vores monopol bliver udfordret," siger han.

"Lad kunderne vælge"

I det brev, som Coop m.fl. har sendt til Folketinget, argumenteres der for, at flere hypermarkeder vil føre til butiksdød hos små købmænd i provinsen.

Men selvom Dansk Supermarked via Netto er stærkt repræsenteret i provinsen, er det ikke et scenarie, man frygter.

"Vi synes, kunderne skal have lov at afgøre, hvor de handler ind. Hvis det betyder, at de fravælger os, så må vi lukke eller finde andre butikskoncepter. Men ligesom med liberalisering af lukkeloven siger vi: 'lad os give forbrugeren mulighed for at vælge',” siger Mads Hvitved Grand.

Ministerier i stor uenighed om nye hypermarkeder

Købmænd: Flere hypermarkeder betyder lukninger

Ny direktør vil sætte Fødevarebanken på kortet

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også