Nordic Sugar klar til opkøbsjagt

Flere fabrikker, store partnere og nye forretningsområder. Det europæiske sukkermarked står på trinbrættet til stor konsolideringsfase, og i den traditionstunge milliardforretning Nordic Sugar er man klar til både opkøb og samarbejde.

Mens de mange medarbejdere i blå kedeldragter på landets to sukkerfabrikker slikker sårene efter rekordstor dansk sukkerroekampagne, arbejdes der på direktionsgangene i Nordic Sugar-hovedkvarteret i København på at udvide forretningerne.

For ambitionerne i Nordic Sugar rækker meget længere end sukkerproduktionen. For øjeblikket bruger adm. direktør Flemming Lyngholm rigtig meget tid på at være opdateret på den europæiske konkurrencesituation, og på hvor hullerne til en fremtidig ekspansion kan opstå.

Konsolidering med muligheder

”Vi er over det hele, når det handler om at finde ud af, hvad der sker for øjeblikket, og hvordan vi skal agere. Der findes ingen sukkeraktører i Europa, hvor vi ikke har en fornemmelse af, hvor pressede de er, eller hvordan deres situation ser ud,” lyder meldingen fra Flemming Lyngholm, der i forbindelse med, at den nuværende EU-regulering af sukkerkvoter falder bort i 2017, forventer en større konsolidering på det europæiske marked.

Følg fødevareindustrien tæt - læs FødevareWatchs nyhedsbrev to gange dagligt - tilmeld dig her!

I 2012-13 indbragte en omsætning på anslået 7,5 mia. kroner et resultat efter skat på ca. 1 mia. kroner – det bedste siden Nordzucker-koncernen i 2009 overtog roret efter Danisco, der dengang solgte sukkerdivisionen fra. Sukkerproduktionen på Nordic Sugars syv fabrikker i Danmark, Sverige, Finland og Litauen nåede i den seneste kampagne, der sluttede i januar, også et rekordniveau, og i alt råder virksomheden i år over 1,023 mio. ton sukker.

Foto: Hanne Loop
Foto: Hanne Loop

I fremtiden vil koncernen dog med stor sandsynlighed øge produktionen, især som en konsekvens af den konsolidering, som allerede nu er i sin vorden:

”De store koncerner kigger på hinanden for at se, om ikke der er noget, som kan passe sammen. Der vil komme alliancer og fusioner, og dermed kommer der til at finde en konsolidering sted, hvor mange af de små vil forsvinde helt, mens de store vil gå sammen eller købe op. Det bliver rigtig spændende, og det kigger vi selvfølgelig meget på,” siger Flemming Lyngholm og tilføjer:

”Specielt hvis produktionen [som følge af kvotenedlæggelsen, red.] bliver stor i perioder, kan de større producenter lettere klare konkurrencesituationen med stor produktion og de heraf følgende lavere priser, end de mindre kan. Den udvikling kan alle i markedet se, og vi får rigtig mange henvendelser fra specielt Østeuropa lige nu. Virksomheder med to-tre små anlæg, som de gerne vil sælge. De er selvfølgelig klar over, at deres faciliteter er noget værd nu og frem til, at produktionen rigtig stiger. Om tre år er det ikke sikkert, at det har nogen som helst form for værdi.”

Opkøb og alliancesnak

Nordic Sugar arbejder ifølge Flemming Lyngholm sammen med moderkoncernen om at opkøbe og indlede nye samarbejder, der kan styrke koncernen i den fremtidige konkurrence.

I forhold til fødevareindustrien, som aftager 80 procent af sukkeret fra Nordic Sugar, vil konsolideringen yderligere kunne styrke den service, som virksomheden i dag tilbyder store multinationale fødevareproducenter.

”Fra de store kunders side oplever vi et voksende ønske om, at vi skal være til stede, hvor de er. Når vores kunder ekspanderer på nye markeder, vil de gerne have os med som partner. Det er ikke så afgørende, at vi producerer i landet, men vi skal kunne give dem samme leveringssikkerhed, som vi kan på deres eksisterende markeder. Leveringssikkerheden er det absolut vigtigste, og kan vi ikke levere i eksempelvis Sydeuropa, så går ordren i stedet til en konkurrent,” siger Flemming Lyngholm.

Afrikanske overvejelser

I en helt anden retning ligger der i Nordzucker-koncernen også planer om undersøge det store afrikanske sukkerrørsmarked, der dog ikke kan indtages uden ledsagelse fra anden side.

”Selv om vi ved noget om, hvordan vi håndterer sukkerrørene og produktionen, så ved vi ikke ret meget om dyrkningen, og om det at drive forretning i Afrika. Det betyder, at vi skal have ekspertise udefra, og her er vi for øjeblikket på udkig efter partnerskaber, der har lokalkendskab, som vi kan gøre brug af. Men det er i princippet ikke anderledes, end når vi kigger på mulighederne for at gå mere ind i lande østpå. Det kunne vi aldrig finde på at gøre alene. Det er vigtigt, at man kender spillereglerne,” siger Flemming Lyngholm, der åbner for at Nordic Sugar både kan etablere en produktion på det afrikanske kontinent, og for at man kan sejle råsukkeret hjem til forarbejdning i Europa.

Sukkergigant overvejer nye afgrøder

Sukkerprisen vil fortsætte himmelflugt

Globale fødevarepriser skyder i vejret

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter