Globale fødevarepriser skyder i vejret

De globale fødevarepriser er steget markant i de første måneder af 2014 efter en længere periode med stabile priser. Det skyldes ifølge Danske Bank især ekstremt vejr og geopolitisk uro.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

De globale fødevarepriser er skudt dramatisk i vejret siden 2013 blev til 2014, og priserne ligger nu på det højeste niveau i mere end et år. Det viser en ny analyse fra Danske Bank.

”Siden årsskiftet har vi set en markant stigning i de globale fødevarepriser på omkring 15 procent. Alene i februar oplevede vi den største månedlige stigning i 3 år. Ekstremt vejr og geopolitisk uro er de vigtigste årsager bag den kraftige stigning i priserne,” skriver Danske Banks Jens Nærvig Pedersen i en kommentar til analysen.

Han nævner bl.a. den meget hårde og kolde vinter i Nordamerika, der har skabt bekymring om forholdene for de amerikanske afgrøder og kvægbestande, som en årsag til udviklingen. Samtidig har ekstrem tørke i Brasilien givet problemer for landmændene i det sydamerikanske land siden starten af året.

”Brasilien er en af verdens førende eksportører af kaffebønner, rørsukker og sojabønner, og netop priserne på disse tre fødevarer har oplevet store stigninger siden slutningen af januar. Størst har stigningen været i prisen på kaffebønner, som er steget 78 procent i denne periode. Prisen på rørsukker og sojabønner er steget henholdsvis 23 procent og 11 procent, hvilket ser beskedent ud i forhold til kaffeprisstigningen, men som også er usædvanligt,” forklarer Jens Nærvig Pedersen.

Sukkerprisen vil fortsætte himmelflugt

Politisk uro

Konflikten mellem Ukraine og Rusland er en anden væsentlig grund til prisstigningen ifølge analytikeren. Ukraine er blandt verdens førende korneksportører, særligt af majs, hvede og raps, og den politiske uro har derfor bidraget til store prisstigninger på majs og hvede på op imod 10 procent siden slutningen af februar.

”Det påvirker imidlertid også kvæg- og svinepriserne, da korn her bliver anvendt som foder, og dermed udgør en vigtig del af produktionsomkostningerne. Det har presset de globale kvæg og svinepriser op også,” forklarer analytikeren.

Analysen fra Danske Bank understøttes af en lignende analyse fra The Food and Agriculture Organisation (FAO). Ifølge Food Navigator er organisationens Food Price Index steget med 2,6 pct. fra januar til februar. Indekset ligger dog stadig 2,1 pct. lavere end februar 2013. Her nævnes sukker også som den væsentligste årsag til den samlede stigning.

Selvom det seneste års tids faldende fødevarepriser er blevet afløst af et par måneder med stigende priser, er det dog endnu for tidligt at snakke om, at udviklingen er vendt, siger FAO ifølge mediet.

Foto: Danske Bank
Foto: Danske Bank

Udviklingen i de globale fødevarepriser siden starten af 2012 herunder. Grafik: Macrobond

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter