FødevareWatch

"Derfor er en øko-kylling så dyr"

Økologiske kyllinger er dyre. Men det er der mange gode grunde til, forklarer direktøren i Sødam Kyllinger.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) anklager danske supermarkeder for at inddrive en for høj fortjeneste på økologisk kylling. Om det er rigtigt, vil direktør i Sødam Kyllinger, Michael Orbesen ikke forholde sig til. Men det er ikke for sjov, at økologiske kyllinger er dyre at servere til aftensmad, fastslår han.

"Økologisk kylling er dyrt og i forhold til konventionel kylling er der en ret stor prisforskel.  Der er også en større prisforskel på kylling kontra okse - eller svinekød, men det er jo fordi en økologisk kylling er så meget dyrere at lave. Der er stor forskel på, hvordan man lave en økologisk kylling kontra en konventione," siger han til FødevareWatch.

Han forklarer, at den økologiske kylling vokser væsentligt langsommere. Den lever 70-100 dage, hvor en konventionel kun bliver lige over 30 dage. Den økologiske skal have væsentligt mere plads, udeareal og økologisk foder, som også er væsentligt dyrere.

"Der er mange ting, der gør, at den bliver dyrere, hvorimod en økologisk gris eller kalv ikke går ret meeget længere end en ikke-økologisk. Men det er det, der også er medvirkende til, at der er så stor forskel på de økologiske kyllinger," siger Michael Orbesen.

Rose Poultry, som er Danmarks største producent af økologisk kyllingekød, havde sidste år et større millionunderskud. Den anden store spiller på markedet, Danpo, kom ud af 2012 med et nettoresultat på 52 mio. kr. De seneste tre år har vist positive resultater. I årrækken 2004-2007 samt i 2009 var der tale om underskud, der svingede i størrelsesordenen 5-258 mio. kr.

Ifølge Økologisk Landsforening er kun cirka 1 procent af fjerkræsmarkedet økologisk i dag – cirka 400.000 økologiske fjerkræ spises hvert år – men markedet er i vækst, salget steg 37 procent sidste år, og landsforeningen efterlyser i øjeblikket flere producenter af økofjerkræ.

Minister til supermarkeder: Økokyllinger er alt for dyre

”Øko-spisemærket bliver kendt”

Danæg-boss: Vi er ramt af ekstrem svensk priskrig

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier