Landsforening: Svineaftale vil ramme eksporten hårdt

Den netop indgåede aftale om bedre dyrevelfærd i svineproduktionen vil ramme den danske eksport hårdt, frygter direktør i Bæredygtig Landbrug, Vagn Lundsteen.

”Jeg er bange for, at det kommer til at ramme os voldsomt på eksporten. Hvis vi skal kigge helt isoleret på vores eksport, så er det fødevaresikkerhed, der er interessant, og dyrevelfærd er fuldstændig underordnet. At vi så gerne vil have, at dyrene har det godt, er noget helt andet,” siger direktør i landsforeningen Bæredygtigt Landbrug, Vagn Lundsteen til FødevareWatch.

Udtalelsen kommer som reaktion på den aftale som regeringen torsdag eftermiddag indgik med blandt andre Landbrug & Fødevarer, Dyrenes Beskyttelse og detailhandlen for at sikre bedre dyrevelfærd blandt svin. Blandt aftalens mål er bl.a. større overlevelse blandt smågrise, stop for kastration af smågrise og nedbringelse af halekuperede smågrise.

Lundsteen frygter, at et forbud mod kastration vil få alvorlige konsekvenser for danske svinebønder.

”Det er en forkert opfattelse, at dem der køber dansk svinekød i udlandet går op i, om grisene er kastreret eller ej. Det er de fuldstændigt ligeglade med. For dem er fødevaresikkerhed det vigtigste, og eftersom næsten 90 pct. af den danske svineproduktion eksporteres, er det mærkeligt, at man i Danmark skal definere, hvad importørerne af svinekød skal mene om deres mad.”

Kastration et nødvendigt onde

Når hangrise ikke kastreres, kan de komme til at lugte og smage af orne. Trods de forskellige metoder man bruger for at sortere det pågældende kød fra, mener Lundsteen ikke, at det er 100 % effektivt. Han frygter derfor, at udenlandske forbrugere før eller siden vil stå med et stykke dansk kød, der smager dårligt, og at det vil skade dansk svineeksports renomme.

”Kastration er jo ikke noget, landmændene gør for sjov. Det giver nogle kedelige billeder, men det er jo et krav for dem, der skal købe kødet, at de ikke risikerer, at 1 pct. af kødet smager og lugter af orne. Os der har prøvet det, ved godt, at det ikke smager godt. Så længe vi har risikoen for, at der er nogle grise, der lugter af orne, har vi også en risiko for, at der er nogen, der ikke vil købe vores kød” siger han.

I det hele taget mener formanden, at den politiske aftale er iværksat på baggrund af den forargelse og kritik DR’s udsendelse ”Det store svinerige” vækkede i befolkningen.

Så du mener, det bare er for at stille befolkningen tilfreds?

”Ja, det er jeg helt sikker på. Den er jo ikke fagligt begrundet, for den harmonerer ikke med hverken EU-regler, eller hvordan man gør i andre lande. På baggrund af udsendelsen har der været et kraftigt pres på fødevareministeren og derefter på Landbrug & Fødevarer, som derfor har lavet denne aftale” siger Vagn Lundsteen.

Bæredygtigt Landbrug repræsenterer godt 4.000 fuldtidslandmænd.

Ny aftale om svinevelfærd

Amatøragtigt og katastrofalt: Venstre langer hårdt ud efter Dan Jørgensen

Industrien: Politikerne må handle nu 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter