1600 ledere til stormøde i Dansk Supermarked

Ledende medarbejdere i Dansk Supermarked var onsdag indkaldt til stormøde i Fredericia. Her var situationen omkring ejerskiftet i detailgiganten på dagsordenen.
Foto: Michael Hansen
Foto: Michael Hansen

Hvad betyder det for Dansk Supermarked, at Salling Fondene nu bliver majoritetsaktionær i detailkoncernen?

Det spørgsmål stod højt på dagsordenen, da Dansk Supermarked onsdag havde samlet 1600 butikschefer og ledere på tværs af virksomheden i Fredericia til en orientering om fremtiden.

”Vi har jo en ny situation i forhold til vores ejerskifte, og der er en del ting at tage stilling til i den forbindelse. Men der er ikke tale om, at vi nu skal have en helt ny strategi,” siger Mads Hvitved Grand, pressechef i Dansk Supermarked.

Kom der nogle konkrete konklusioner ud af mødet i går?

”Nej, og det var heller ikke meningen. Tanken var at samle folk og givet dem en opdatering på ejerskiftet.”

Salling Fondene købte i januar 49 pct. af aktierne i Dansk Supermarked af A.P. Møller – Mærsk og bliver storaktionær med en samlet ejerandel på 81 pct. De resterende 19 pct. ejes stadig af Mærsk, men Salling Fondene har en købsoption, som i 2019 kan gøre dem til eneejer.

Køb skal finansieres

Salling Fondenes køb af aktierne i Dansk Supermarked koster angiveligt ca. 17 mia. kr.

En række iagttagere har spekuleret i, hvordan Salling Fondene vil finansiere købet, og flere peger mod Dansk Supermarkeds overskud, der i 2013 lød på rekordhøje 1,8 mia. kr.

”Med A.P. Møller – Mærsk i ryggen var det økonomiske på plads i Dansk Supermarked, men det har ændret sig nu. Salling Fondene har gældsat sig tungt med købet, og den eneste måde, jeg kan se, at de kan få betalt tilbage, er ved at trække overskud ud af Dansk Supermarked,” siger Tom Soling, konsulent hos rekrutteringsvirksomheden SAM, der har 30 års erfaring fra detailbranchen.

Få FødevareWatchs nyhedsbrev gratis to gange dagligt

Men det bliver ikke tilfældet, siger Mads Hvitved Grand. Han mener tværtimod, at Dansk Supermarked kommer til at stå økonomisk stærkere uden A.P. Møller - Mærsk som storaktionær.  

”Dansk Supermarked var ikke kerneforretning i A.P. Møller – Mærsk og har derfor afleveret en relativt stor andel af overskud til deres samlede kasse. Salling Fondenes eneste formål er at eje os, og derfor kommer vi til at aflevere langt mindre. Det betyder, at vi kan investere mere i forretningen,” siger pressechefen.

Leverandører må vente på penge

For få uger siden udsendte Dansk Supermarked en mail til sine leverandører, hvor detailgiganten meddelte, at leverandørerne i fremtiden må vente længere tid på deres penge.

Men de forlængede kredittider har intet at gøre med finansieringen af Salling Fondenes aktiekøb, fortæller Mads Hvitved Grand.

”I forbindelse med handlen gik vi vores finanser grundigt igennem. Der blev vi opmærksom på, at vi har dårligere betalingsbetingelser end vores konkurrenter. Den situation ønsker ingen detailvirksomhed at være i, og derfor måtte vi agere. Men det ikke sket, fordi leverandørerne skal være med til at finansiere handlen,” siger han.

Transaktionen mellem Salling Fondene og A.P. Møller – Mærsk er godkendt af konkurrencemyndighederne, men handlen er endnu ikke faldet endeligt på plads. Det forventes den at gøre i april, og her vil det også besluttet, hvem der i fremtiden skal udgøre bestyrelsen i Dansk Supermarked.

Britisk supermarkedskæde skraber europæisk bund

Dagrofa skifter stort ud i koncernledelsen 

Nu giver Irma mindre producenter unik chance 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter