Briter trækker i land og enes med EU om skilsmissen

Briter fjerner paragraffer i omstridt lov, der brød med skilsmissetraktat, man indgik med EU sidste år.
Storbritanniens premierminister Boris Johnson. | Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix
Storbritanniens premierminister Boris Johnson. | Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP/Ritzau Scanpix
AF RITZAU

Den strid, som EU og Storbritannien har haft om deres skilsmisseaftale, der lagde grunden til briternes exit 31. januar i år, er bilagt.

Det vedrører Nordirland, der er en provins i Storbritannien.

Enigheden mellem EU og briterne er den såkaldte udtrædelsesaftale fra sidste år - og altså ikke den handelsaftale mellem EU og Storbritannien, som der tirsdag aften forhandles intenst om, før et EU-topmøde går i gang torsdag.

I udtrædelsesaftalen lovede Storbritannien, at uanset om en handelsaftale med EU bliver til noget eller ej, så vil der ikke opstå en hård grænse mellem Nordirland og Irland. Det betyder i realiteten, at Nordirland forbliver en del af EU's indre marked, og at der opstår en toldgrænse mellem Nordirland og resten af Storbritannien.

Det løb premierminister Boris Johnson fra tidligere i år, da han fik vedtaget en lov om det indre britiske marked. Det udløste stor vrede i EU, at Johnson på denne måde løb fra en traktat, han selv havde underskrevet.

Det er et brud på folkeretten.

Det nye tirsdag er, at han alligevel vil overholde aftalen om Nordirland. Han dropper tre paragraffer i den famøse lov, som har ophidset EU.

Det er den britiske brexit-minister Michael Gove og EU's næstformand i EU-Kommissionen Maros Sefcovic, som tirsdag forhandlede det på plads i Bruxelles.

"Jeg er glad for at kunne meddele, at Michael Gove og jeg efter hårdt arbejde har indgået en principaftale for alle udeståender omkring skilsmisseaftalen," skriver Sefcovic på Twitter.

Ifølge avisen The Guardian aftalte de, at den fremtidige grænsekontrol for varer, der krydser Det Irske Hav - mellem Nordirland og resten af Storbritanien - minimeres.

"Vi har omsider fået noget vished," skriver den irske udenrigsminister, Simon Coveney, på Twitter.

Der er en anden god grund til, at briterne nu accepterer aftalen. Den kommende amerikanske præsident, demokraten Joe Biden, har sagt klart, at hvis der opstår en hård grænse mellem Nordirland og Irland, som truer en irsk fredsaftale fra 1998, så vil USA ikke indgå en handelsaftale med briterne.

Flere tusinde mennesker mistede livet i Nordirland under en 30 år lang, blodig konflikt.

Mørbradproduktionen kører nu i døgndrift hos Danish Crown Konceptdirektør i Netto kommer retur til Coop  Restauratør: Vi bliver straffet for at redde arbejdspladser

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også