FødevareWatch

29 danske virksomheder og organisationer går sammen mod afskovning

En række virksomheder, organisationer og myndigheder vil gøre det nemmere for danskerne at undgå at bidrage til fældning af regnskov, når de køber produkter med palmeolie. På listen findes bl.a. Salling Group, Hørkram og Danish Crown.

Foto: Mads Nissen

Mandag lancerer 29 danske virksomheder, organisationer og myndigheder sammen en ny alliance med navnet Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie.

Formålet er, at virksomhederne gennem et forpligtende samarbejde skal sikre brug af ansvarligt produceret palmeolie i Danmark samt bidrage til fremdrift mod ansvarlig produktion globalt.

Det skriver Dansk Initiativ for Etisk Handel i en pressemeddelelse. Organisationen, der også forkortes DIEH, har faciliteret alliancen.

"Palmeolie er en vigtig vegetabilsk olie med mange gode egenskaber, men det er afgørende, at den palmeolie, som vi anvender, er ansvarligt produceret og ikke foranlediger fældning af regnskov og forringelse af biodiversiteten eller livsgrundlag for lokalsamfund i Sydøstasien," siger direktør i DIEH Mikkel Stenbæk Hansen. Han glæder sig over opbakningen og åbner samtidig døren for flere aktører.

"Derfor er vi meget glade for, at en gruppe visionære danske virksomheder og organisationer nu er gået sammen og udviser handlekraft – og andre er velkomne til at være med i denne vigtige alliance."

De deltagende virksomheder og organisationer tæller bl.a. Rema 1000, Salling Group, Lidl, Coop, Danish Crown, Toms, Dagrofa, Aldi, Hørkram, Bisca, 3F, De Samvirkende Købmænd, Dansk Erhverv, Dansk Industri, Miljø- og Fødevareministeriet samt Landbrug & Fødevarer.

Mere gennemsigtighed

De deltagende virksomheder forpligter sig til at offentliggøre en handlingsplan for ansvarlig palmeolie, der beskriver status for deres arbejde, samt hvilke initiativer, de vil gennemføre, for at sikre fremdrift mod, at al palmeolie importeret til Danmark er produceret ansvarligt. Derudover skal de årligt rapportere om fremdrift.

"Vi har i Dansk Alliance for Ansvarlig Palmeolie en fælles vision om, at al palmeolie importeret til Danmark er produceret ansvarligt. Derudover ønsker vi i alliancen i fællesskab løbende at bidrage til forbedringer i ansvarlig produktion af palmeolie globalt. Deltagerne i alliancen arbejder alle for at nå disse mål. Der kan være flere måder at nå alliancens mål om ansvarlig produceret palmeolie på," siger Mikkel Stenbæk Hansen.

Han påpeger, at nogle af alliancens deltagere allerede er i gang med initiativet, imens andre lige er begyndt.

Bred alliance kræver bæredygtig palmeolie i fødevareindustri

Globale kæmper danner koalition mod verdens afskovning

True Gum får vigtigt certifikat 

 

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier