Insekteventyr bremset af EU-processer: Sendte første ansøgning for to år siden

Det er to år siden, Wholi Foods' leverandør af buffalolarver sendte sin første ansøgning om at blive en godkendt fødevare mod EU, men endnu er ansøgningen ikke godkendt. "Trods kæmpe efterspørgsel må vi ikke afsende de varer, der allerede står klar til kunder i Bulgarien og Frankrig," lyder det fra stifteren.
"Det er virkelig svært, at gøre en forskel," siger insektforsker Malena (tv.) om den mur Wholi Foods har mødt i EU. | Foto: Wholi Foods PR
"Det er virkelig svært, at gøre en forskel," siger insektforsker Malena (tv.) om den mur Wholi Foods har mødt i EU. | Foto: Wholi Foods PR

21 novel food-ansøgninger fra insektproducenter ligger i EU's indbakke. De venter på godkendelser, som skal gøre det tilladt at bruge de små proteinrige kryb i fødevarer i EU.

"I rigtig lang tid har vi fået at vide, at det sker lige om lidt," siger Malena Sigurgeirsdóttir, insektforsker og adm. direktør i selskabet Wholi Foods, der producerer proteinbarer lavet på insektmel fra buffalolarver. Selskabets hollandske insektleverandør Protifarm er blandt de afventende ansøgere.

Det er to år siden, producenten sendte den første ansøgning om godkendelse mod EU.

"Vi sidder med store, potentielle kunder i Luxemburg, Frankrig og Island, som ikke må sælge fødevareprodukter med insekter i, før insekterne bliver accepteret på EU-plan. Så længe de ikke er godkendt, er store dele af markedet i EU lukket land for os," fortæller hun.

Nonprofitorganisationen International Platform of Insects for Food and Feed (Ipiff), som lobbyer på vegne af insektbranchen i EU oplyser, at man forventer de første food novel-ansøgninger fra insektproducenterne godkendt af EU et halvt år inde i 2020.

Danmark og Tyskland er de eneste to lande i EU, som har lavet specialeregler, der gør, at insekter kan sælges i fødevarer til mennesker. I resten af unionen afventer man EU's grønne lys. Og det påvirker Malena Sigurgeirsdóttirs forretning

"Trods kæmpe efterspørgsel må vi ikke afsende de varer, der allerede står klar til kunder i Bulgarien og Frankrig," siger Wholi Foods-medstifteren.

Klimaambitioner på tvunget pause

Insekter har længe været et af forskernes bud på en proteinerstatning til bøffer og svinekød; de er proteinrige og fyldt med fibre og jern. Og de kræver relativt lidt plads og vand samtidig med, at CO2-udledningen fra produktionen er lav sammenlignet med kød, lyder argumenterne.

Men EU's langsomme sagsbehandling er en bremse i udlandseventyret for startupvirksomheder som Wholi Foods, hvilket Malena Sigurgeirsdóttir er uforstående overfor.

"Vi er en lille virksomhed, som forsøger at skabe en bæredygtig forandring i fødevarebranchen. Men der er meget, der gør den vision vanskelig at realisere. En ting er, at det er en udfordring at overbevise forbrugerne om, at insekterne er en god spise, men når vi så oven i bliver begrænset af EU i forhold til salg, marked og lovgivning, er det virkelig svært at gøre en forskel," siger insektforskeren.

Det er Wholi Foods' insektleverandør, der som primærleverandør skal stå for at sende food novel-ansøgningen til EU. Malena Sigurgeirsdóttir har med sin viden fra insektforskningen hjulpet med at forfatte den.

"Hvis der er én sætning, man i EU ikke er enig i, bliver ansøgningen sendt tilbage, og så skal du starte forfra. Derfor forsøger vi at holde ansøgningen så simpel så mulig, så godkendelsen kan falde hurtigere," siger hun.

Malena Sigurgeirsdóttir startede Wholi Foods med iværksætteren Jessica Moore Buhl-Nielsen for tre år siden. I 2018 omsatte selskabet for 1 mio. kr.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter