FødevareWatch

Dansk insektiværksætter lander millioninvestering

Insektvirksomheden Wholi Foods, der bl.a. laver proteinbarer baseret på insektmel, får en millioninvestering, der kan bane vejen til international ekspansion.

Foto: Wholi Foods / PR

Den danske iværksættervirksomhed Wholi Foods, som bl.a. producerer en række proteinbarer og små bidder lavet på insektmel og -pulver, har øjnene rettet mod at sprede sine fårekyllinger både inden- og udenlands. Og producenten har netop fået stærk medvind i rejsen over landets grænser.

Wholi Foods lander en investering fra investeringsselskabet Megatrend Invest, som lyder på et betydeligt millionbeløb. Nærmere ønsker medstifter af Wholi Foods Malena Sigurgeirsdottir dog ikke at komme.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vi har ledt efter en investering i noget tid for virkelig at kunne erobre det tyske og andre større markeder, som er interesserede i vores produkter," siger hun.

Hun fortæller, at Megatrend Invest så Wholi pitche insektforretningen til et event, hvor interessen begyndte.

"Siden har vi snakket sammen. De har kigget lidt på vores tal og vores leads, og så blev de bare hooked på at investere i os," lyder det.

Vi havde et likviditetsproblem, men det har vi så ikke længere.

Malena Sigurgeirsdottir, medstifter af Wholi Foods.

Kødalternativet tændte investor

Megatrend Invest investerer i bæredygtige iværksættere og vækstvirksomheder. Direktør Steen Egsdal har ikke den store fidus til klassiske virksomheder, der i hans øjne ikke peger fremad mod fremtidens samfund og tendenser. Derfor var han solgt, da han talte med Wholi og hørte virksomhedens bæredygtige udgangspunkt og vision.

Investeringsvirksomheden investerer med en fem til otte års tidshorisont, og Steen Egsdal ser kun bæredygtighed bliver større med årene.

"Vi har et fødevareproblem, og det vil være endnu mere aktuelt den dag, vi skal sælge. Om fem til otte år vil den her agenda være meget tungere," siger han.

Han ser især et potentiale i Wholi's kødalternativ Manna, der er baseret på insektmel. Med den klimabelastning, som produktionen af oksekød har, ser Steen Egsdal en vækst i kødalternativer, når en voksende verdensbefolkning skal brødfødes i fremtiden.

"At være med i investeringer, der løser den problemstilling, er absolut interessant for os og vores investorer," siger han og tilføjer:

"Om Wholi Foods en dag bliver solgt til en af de store virksomheder på verdensplan, eller det bliver børsnoteret, det ved vi ikke på nuværende tidspunkt. Men vi ser, at den dag vi skal sælge om fem til otte år, så er det her det hotteste, der er på markedet, og dermed giver det et interessant afkast for os."

Styrker mandskabet med nye ansættelser

Den økonomiske opbakning kommer på et kærkomment tidspunkt for Malena Sigurgeirsdottir. Hendes medstifter, Jessica Moore Buhl-Nielsen, er på barsel, så Malena Sigurgeirsdottir har haft hænderne fulde af mange forskellige arbejdsopgaver, der ikke nødvendigvis passer til hendes baggrund som insektforsker.

"Nu kan vi begynde at ansætte nogle folk til at fokusere på salg, markedsføring, PR. Alt det, som man ofte skraber væk fra budgettet, er jo markedsføring og PR. Det er rigtig svært, når man har et produkt på hylden, at man ikke har en verden rundt om det, der hjælper med at sælge det," siger hun og tilføjer, at det voksende mandskab skal styrke produktionen til de større markeder.

"Vi er i dialog med større kæder, og det kræver måske en bestilling, hvor man er ude med 3-400.000 kr. Det ville vi have svært ved, for tit kommer betalingen fra de store kæder først tre måneder senere. Vi havde et likviditetsproblem, men det har vi så ikke længere. Det er meget lettere for os at køre derudad og komme i gang med nogle gode markedsføringshistorier."

Wholi har allerede produkter ude i flere tyske detailkæder som Edeka, Kaufland og Rewe, og gennem Kaufland-kæden kommer insektprodukterne også til bl.a. Bulgarien, Tyrkiet, Slovenien og Rumænien. Ifølge Malena Sigurgeirsdottir ser det også lyst ud med at komme ind på det japanske og franske marked, selv om hun endnu må bokse med fødevarelovgivningen. Det er åbenbart ikke helt ligetil at sende insekter i detailhandlen, fordi det stadig er et forholdsvist alternativt produkt.

Wholi landede et underskud på knap en kvart million med en omsætning på 635.872 kr. i 2018, ifølge regnskabet.

Insektfirma står på tærsklen til nye europæiske markeder

Insektiværksættere får hul på Tyskland: Lander i 2000 detailbutikker

Nyt dansk kødalternativ baseret på larver og ærter på vej

Mere fra FødevareWatch

Chokoladekoncern undskylder til Kina

Chokoladekoncernen Mars har været ude med en officiel undskyld til Kina, hvor den bl.a. understreger, at Mars ”respekterer Kinas nationale suverænitet”. Det sker, efter koncernen har refereret til Taiwan i en reklamekampagne.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier