FødevareWatch

Kinesiske kokke betaler hundredtusindvis af kroner tilbage til chefen

Når kinesiske kokke kommer til Danmark, skal de ofte betale endog meget store beløb tilbage til chefen for at få jobbet, fortæller en af landets førende migrations-advokater.

Foto: colourbox.com

Det koster 300.000 kroner at få et job i Danmark. Halvdelen til en mellemmand i Kina - og resten til din chef.

Sådan lød kravet til et kinesisk par, der arbejdede på en sushi-restaurant i Silkeborg.

Netop systemet med at kræve store beløb af sine ansatte for at skaffe et dansk job, er en udbredt måde for restaurantejere at snyde kinesiske kokke i Danmark.

Det bekræfter en af landets førende migrations-advokater, Eddie Khawaja, fra Homann Advokater. Det skriver Fagbladet 3F.

"Jeg kender til sager, hvor beløbet, der skal betales tilbage, er væsentligt højere end 300.000 kroner," siger han.

Eddie Khawaja har flere gange bistået kinesiske kokke og deres ægtefæller, som er blevet snydt til at betale endda meget store pengebeløb til en arbejdsgiver for at få en ansættelse og opholdstilladelse.

Han har set sager, hvor beløbet de ansatte skulle betale tilbage til chefen, var over fire gange så højt som sagen fra Silkeborg.

Men når det først går op for kineserne, at de er del af et ulovligt setup og at de bliver udnyttet, er det ofte for sent.

"Vi forsøger i de sager at sikre en ny opholdstilladelse på et reelt grundlag, og vi har også forsøgt at sikre, at nogle af de penge, de er blevet franarret kan fås tilbage. Det er dog meget svært, ligesom mange er bange for at forfølge dette, da de allerede er i en meget presset og sårbar situation," forklarer Eddie Khawaja.

Sagen fra sushi-kæden i Silkeborg er ikke enestående.

Det samme skete for en 31-årig kinesisk kok, som Fagbladet 3F har talt med, der måtte betale 100.000 kroner tilbage.

Penge, han og hans kone arbejdede af, mens de var i Danmark.

"Vi endte med at arbejde næsten gratis i to år," fortæller han.

Fagbladet3F har fået disse beløbsstørrelser bekræftet af flere uafhængige kilder, der enten selv er en del af det kinesiske miljø i Danmark eller har direkte kontakt til dem.

For myndighederne har det været kendt i flere år, at kinesiske kokke bliver udnyttet og tvunget til at betale store beløb for at være i Danmark.

Allerede i 2015 vurderede Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI), at kinesiske kokke og deres ægtefæller blev udnyttet på beløbsordningen, og at der var mistanke om “systematisk menneskehandel til tvangsarbejde” af kokkene og deres hustruer.

Alligevel fortsætter kinesiske kokke med at komme til Danmark i store antal.

I 2010 kom der 22 kinesere til Danmark inden for hoteller og restauranter på beløbsordningen.

I 2018 var antallet 582.

Ifølge SIRI’s egen vurdering, tager tre ud af fire kokke deres ægtefæller med. Dermed er antallet af kinesere, som SIRI selv vurderer kan være “systematisk udnyttet”, lige nu over 1.000 personer.

"Det kan jeg ikke leve med. Det gør mig rasende, for de forhold hører på ingen måde hjemme i Danmark," siger udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S).

Han har bedt SIRI komme med en redegørelse for, hvordan de kinesiske kokke bliver udnyttet.

Den 22. januar skal ministeren i samråd i Folketingets Beskæftigelsesudvalg og selv forklare, hvordan han politisk kan løse udnyttelsen af de kinesiske kokke.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Fagbladet 3F.)

Lektor: Nemt at snyde med beløbsordningen

Kinesere advarer hinanden efter afsløring af kokkefinte

Hver 11. arbejdstilladelse går til kinesisk kok

Fødevarestyrelsen så kinesisk koks seng i lagerrum tre gange

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier