FødevareWatch

Fødevarestyrelsen så kinesisk koks seng i lagerrum tre gange

En kontrollant fra Fødevarestyrelsen så flere gange sengen i det lille lagerrum i en restaurant, hvor den kinesiske kok Huashan Hong boede på fire kvadratmeter. Uden dog at reagere.

Foto: Privat/Fagbladet 3F

Frem til i sommer knoklede den kinesiske kok Huashan Hong op til 80 timer om ugen på restaurant Bao & Bar midt i København, hvor han boede i et smalt lagerrum på fire kvadratmeter og sov på en hjemmebygget seng af pap og paller.

I løbet af de 180 dage, hvor han arbejdede i restauranten, kom Fødevarestyrelsen på kontrolbesøg tre gange. Her så kontrollanten flere gange det lille rum, som Huashan Hong sov i, ligesom vedkommende kommunikerede med den kinesiske kok, uden at de dog rigtig kunne tale sammen.

Og mens restaurant Bao & Bar ved kontrolbesøgene fik tre sure smileys, påbud og bøder for blandt andet dårlig rengøring i køkkenet og håndteringen af fødevarerne, reagerede Fødevarestyrelsen ikke på, at Huashan Hong overnattede i lagerrummet bagerst i restauranten. Det skriver Fagbladet 3F.

Selv om Fødevarestyrelsens primære opgave er at kontrollere håndteringen af fødevarer, hygiejne og rengøring, har styrelsen som offentlig myndighed pligt til at underrette andre myndigheder, hvis der findes mistænkelige forhold.

Det påpeger professor og arbejdsmarkedsforsker Bent Greve, Roskilde Universitet. Han henviser til, at der i årevis har været problemer med sort arbejde og social dumping i restaurationsbranchen.

"Det kan Fødevarestyrelsen ikke være ubekendt med," siger Bent Greve.

"I restaurationsbranchen er der behov for løbende og systematisk kontrol, og selv om Fødevarestyrelsens opgave er at kontrollere køkkener og fødevaresikkerhed, burde man være opmærksom på, hvad det kunne betyde eller være tegn på, når man opdager en soveplads i et lagerrum," siger han.

Hos Københavns Professionshøjskole undrer lektor Michael René sig også.

Han påpeger, at det ikke er særlig hygiejnisk, at en kok sover i en restaurants lagerrum.

"Hvis det er den samme tilsynsførende fra Fødevarestyrelsen, der har været forbi tre gange og set sovepladsen, burde det have fået alle alarmklokkerne til at ringe," siger Michael René.

Hos Fødevarestyrelsen vil Fødevarechef i Københavnsområdet, Jakob Munkhøj Nielsen, nu undersøge mulighederne for at stramme op og gøre tingene bedre.

"Det er rigtigt, at Fødevarestyrelsen var forbi tre gange, og at tilsynsførende på flere besøg så sovepladsen. Der blev spurgt ind til det, og tilsynsførende vurderede, at der ikke var tegn på en fast overnattende: Der var ikke tandbørste, der var ikke håndklæder, der hang til tørre eller tøj, der var stablet op," siger Jakob Munkhøj Nielsen til Fagbladet 3F.

"Lederen af virksomheden forklarede, at det var et sted, man kunne tage et hvil, og det lignede det også," siger han.

Spørgsmål: Så hvis man rydder godt nok op efter sig, så slipper man for, at Fødevarestyrelsen sladrer?

"Vi kommer jo uanmeldt og igen: Det er ikke sådan, at vi har en kontrolopgave, der hedder at kontrollere udenlandsk arbejdskraft. Vi kommer for at kontrollere køkkener og fødevaresikkerhed," siger Jakob Munkhøj Nielsen.

På baggrund af Fagbladet 3F’s historie, vil han dog nu undersøge, om Fødevarestyrelsen kan gøre det bedre.

"Dels ved at begynde at indføre registrering af, hvor ofte vi ser noget, som vi underretter på og så mere systematisk ved at give de tilsynsførende nogle værktøjer, der gør det nemmere for dem at rette henvendelse, hvis de støder på noget," siger han.

Hver 11. arbejdstilladelse går til kinesisk kok

Stor sushikæde får flere henvendelser fra beløbskokke

Finder underbetalte kinesiske kokke på chatforum

Brancheorganisation: Kokkes forhold kan let kontrolleres

Kinesisk kok levede et halvt år i lagerrum midt i København

SF: Myndigheder skal på jagt efter underbetalte kokke fra Kina

Relaterede

Seneste nyt

Fødevarejob

Se flere

Se flere

Seneste nyt fra Watch Medier