FødevareWatch

S efter afsløring af momssvindel: Vil have et Europol på skatteområdet

Afdækningen af svindel med moms for flere hundrede mio. kr. i Danmark får Socialdemokratiet til at foreslå et fælleseuropæisk skatte-Europol. Der snydes blandt andet med fødevarer og CO2.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

De europæiske skatteborgere mister hvert år milliarder af kroner til svindlere, og det vil Socialdemokratiet nu sætte ind over for, skriver Dagbladet Information.

Ved at bruge komplicerede selskabskonstruktioner udnytter svindlerne manglende samarbejde og en svigtende kontrol i de europæiske skattesystemer til at snyde med blandt andet moms på varer som elektricitet, CO2-kvoter og fødevarer. 
Det er blandt andet sket i en konkret sag, hvor danske direktører formodes at have spillet en central rolle i et kompleks, der trækker tråde til flere europæiske lande, og hvor der ifølge sagens dokumenter er begået momssvindel for over en halv mia. kr.

Sagen, som kom frem tirsdag, er i Danmark blevet afdækket af Information og erhvervsmediet Finans som en del af det fælleseuropæiske projekt Grand Theft Europe med journalister fra 35 medier i alle EU-lande samt Norge og Schweiz.

Ifølge Jesper Petersen, der er skatteordfører for Socialdemokratiet, viser afdækningen, at det er nødvendigt at styrke koordinationen i EU på området.

"Vi foreslår et egentligt skatte-Europol, hvor repræsentanter fra de enkelte lande kan sidde på kontor på samme gang, hvor de kan koordinere og udveksle informationer samt analysere de nye svindelmønstre," siger han til Information.

"Der er tale om grænseoverskridende kriminalitet. Derfor er der også efter vores mening på europæisk niveau behov for at styrke samarbejdet mellem de forskellige landes skattemyndigheder. For når svindlerne arbejder internationalt, er skattemyndighederne også nødt til at gøre det."

EU-Kommissionen anslår, at de europæiske statskasser går glip af 50 mia. euro om året på grund af svindel. Momskarruseller har eksisteret, siden det europæiske momssystem blev indført i 1993, men det har indtil nu været umuligt at få medlemslandene til samlet at sætte et varigt stop for svindlen.

Onsdag afdækkede Information og Finans, hvordan en række svindelfirmaer har fået lov til at operere fra falske adresser og en tom byggegrund på Amager, hvor der ikke findes andet end en ødelagt postkasse.

"Jeres eksempler skriger til himlen. Det er for mig tydelige eksempler på, at kontrollen fra Skattestyrelsen og på Erhvervstyrelsens område slet ikke er tilstrækkelig," siger Jesper Petersen.

DF’s skatteordfører Dennis Flydtkjær: "Det her viser jo, at kontrollen har været alt for vag. Vi bliver nødt til at få et mere finmasket kontrolnet. Det er noget, som vi vil tage op politisk."

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) peger på, at der allerede i dag er fokus på at screene selskaber med forskellige digitale værktøjer for at finde frem til svindelvirksomhederne.

"Vores strategiske indsats ligger allerede her, ligesom den også skal ligge her i fremtiden. Og det er denne her sag jo også et eksempel på, hvorfor den skal gøre," siger Karsten Lauritzen til Information.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Information).

Millionsag om fusk med slikhandel udsættes igen

Momskarrusel med kyllingekød sender direktør i fængsel

Svindlede med ost og kylling i Danmark: Nu mister han skydevåben og ejendomme i Dubai

Dencon-direktør er træt af momsfuskere 

Mere fra FødevareWatch

Daloon klar til langt sejt træk på indtjeningen

Der er for første gang i flere år overskud i forårsrulleselskabet. Nu skal der fokus på at skabe mere værdi og erobre marked indenfor blandt andet foodservice, lyder meldingen fra Daloon-direktør.

Palsgaard får lov til at fyre med LPG

En række virksomheder har ansøgt Miljøstyrelsen om lov til at bruge andre energiformer i deres produktion. Styrelsen har nikket til ingrediensvirksomhedens Palsgaards ansøgning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier