Storkøkkener kan skære store lunser af budgettet ved at bekæmpe madspild

Samtidig bliver der råd til at gøre maden bedre og mere økologisk, viser flere projekter.
Foto: Thomas Wittrup/DR
Foto: Thomas Wittrup/DR
AF POLITIKEN

Aalborg Universitetshospital kom for alvor ind i kampen mod madspild på den hårde måde, da hospitalets arbejdsgivere, Region Nordjylland, i 2015 besluttede, at der skulle skæres syv millioner ud af et madbudget på nogle og fyrre millioner ved at reducere madspild. Det lykkedes ved at inddrage hele hospitalet i forandringerne, fortæller cheføkonoma Pernille Nørbak til Politiken fredag.

"Vi har fået vores budget til at hænge sammen, og det krævede, at hele organisationen var tænkt ind i de forandringer, der skulle ske. Det tror jeg gør sig gældende rigtig mange steder," siger Pernille Nørbak til Politiken.

En helt ny rapport om projektet Madspildsjægerne kunne tyde på, at hun har ret. Der er mange penge at hente, når offentlige og private storkøkkener med over 400 spisende om dagen kaster et kritisk blik på den mad, der ryger i skraldespanden.

I 26 storkøkkener faldt madspildsprocenten med 42 pct. i gennemsnit efter et forløb med Madspildsjægerne. Og selv om de 26 køkkener ikke så på madspild for den totale produktion, men kun for en mindre del af al den mad, de leverer, kunne nogle af dem spare hundredtusindvis af kroner, skriver Politiken.

Selv køkkener, der allerede var i gang med at skære i madspildet, oplevede fremgang, oplyser projektansvarlig Mette Gotfredsen, der dengang stod for projektet under Teknologisk Institut, men som nu er selvstændig inden for rådgivning omkring madspild.

"Det er svært at sige, præcis hvor mange penge der kan spares, men køkkenerne oplever generelt, at de kan hente penge til at skabe mere kvalitetsmad, når de får fokus på madspild," siger Mette Gotfredsen til Politiken.

(Denne artikel og er videreformidlet af Ritzau Bureau på vegne af Politiken)

Produktionen af skrabeæg er fordoblet

ISS indgår stor femårig aftale med stort europæisk fødevareselskab

Frokost.dk's udlandseventyr giver minus

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også