Ny rapport: Pesticidrester i danske afgrøder udgør ikke en sundhedsrisiko

DTU Fødevareinstituttet vurderer i en ny rapport, at pesticidrester i danske afgrøder ikke udgør en sundhedsrisiko, når man spiser en gennemsnitlig og varieret kost.
Foto: Colourbox/Arkiv
Foto: Colourbox/Arkiv

Pesticidrester er i takt med økologiens hastige fremmarch blevet særdeles udskældt, og sprøjtemidlet er omgærdet af mange myter.

I Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets Pesticidrapport 2016, der netop er udkommet, bliver nogle af disse myter undersøgt.

Det skriver DTU Fødevareinstituttet.

I rapporten fremgår det bl.a., at pesticidrester i de koncentrationer, der er påvist i Pesticidrapporten 2016, ikke generelt en sundhedsrisiko for forbrugerne, hvis man spiser en gennemsnitlig og varieret kost – uanset produktionsmåden og hvor afgrøderne kommer fra.

Beregninger fra instituttet viser også, at forbrugere kan halvere deres indtag af pesticider ved at vælge danske afgrøder frem for udenlandske, hvor det er muligt.

Undersøgelsen fandt sprøjterester i 45 pct. af de danske prøver af frugt, mens tallet var oppe på 72 pct. i prøver fra andre EU-lande og 74 pct. i prøver fra lande udenfor EU. I grøntsager var der sprøjterester i 27 pct. af de danske prøver, mens tallene for grøntsager fra andre EU-lande og udenfor EU var henholdsvis 55 pct. og 43 pct.

I alt indeholder 97 pct. af prøverne af konventionelt dyrket, ikke forarbejdet frugt, grønt og korn indeholder enten ingen eller sprøjterester under grænseværdien. 

Læs hele rapporten her.

Mange pesticidrester i EU-frugt - dansk frugt har færrest

Presset Coop-chef: Øko-budskab gik over kanten

Næsten ingen fund af antibiotika i dansk svinekød

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også