FødevareWatch

Mange pesticidrester i EU-frugt - dansk frugt har færrest

Der er rester i omkring halvdelen af den frugt og grønt, som detailbutikkerne sender i retning af de danske forbrugere, viser ny pesticid-rapport. Blandt de europæiske kolleger, leverer danske producenter de reneste produkter.

Foto: Claus Pedersen/ L&F

Dansk frugt og grønt har stadig færrest pesticidrester. Det er en af hovedkonklusionerne i den pesticidrapport, som Fødevarestyrelsen netop har offentliggjort under navnet Pesticidrapport 2014.

Blandt de konventionelle produkter i frugt- og grøntafdelingerne er der ifølge rapporten i gennemsnit stadig pesticidrester i 73 pct. af frugten fra EU og i 52 pct. af grøntvarerne fra samme område. I de danske produkter blev der konstateret pesticidrester i 45 pct. af frugten og i 25 pct. af grøntvarerne. I 2013 blev der fundet pesticidrester i 49 procent af alle danske prøver af konventionelt dyrket frugt og i 18 procent af alle prøver af konventionelt dyrkede grøntsager. For EU-frugt var tallet 70 pct., og der blev konstateret pesticidrester i 48 pct. af grøntsagerne fra EU.

Der blev i 2014 ikke fundet rester af sprøjtegifte i danske øko-varer. I fem udenlandske øko-varer (2,8 procent) var der påvisninger. Men kun i en prøve - rosmarin fra Israel -  blev det vurderet, at der var tale om en tilsigtet anvendelse og dermed en overtrædelser af økologireglerne. Varen sælges derfor ikke længere som økologisk.

 

Kontrollen omfattede i alt 2510 prøver analyseret for indhold af pesticidrester. Prøverne var fordelt på ca. 200 forskellige typer fødevarer. I den almindelige stikprøvekontrol blev der udtaget 796 prøver af frugt (konventionelt), 727 prøver af grøntsager (konventionelt), 225 prøver af cerealier (konventionelt), 119 prøver af økologisk frugt og grøntsager, 53 prøver af økologiske cerealier, 7 prøver af babymad (inkl. økologisk), 151 prøver af forarbejdede fødevarer (vin, olivenolie, tørret frugt, juice, frugt på dåse, cornflakes, morgenmadscerealier og pasta inkl. økologisk) og 242 prøver af animalsk oprindelse (kød, honning og mælk inkl. økologisk), 128 prøver i projektet om national mistankekontrol og 62 prøver udtaget som skærpet importkontrol (EU koordineret mistankekontrol, forordning 669/2009)," skriver Fødevarestyrelsen i sin rapport.

Blandet modtagelse

Resultaterne fra rapporten får som ventet en blandet modtagelse. I Økologisk Landsforening henviser man til, at der er fundet pesticidrester i 68 procent af ikke-økologisk frugt og i 41 procent af ikke-økologisk grønt.

"Økologiske varer er det sikreste valg, hvis man ønsker at undgå rester af sprøjtegift i sin mad. Når man vælger økologi, får man en ren vare, som er dyrket uden brug af kemiske hjælpemidler. Der er der heldigvis mange danskere, der er bevidste om, siger Per Kølster, formand for Økologisk Landsforening og glæder sig over, at netop salget af økologisk frugt og grønt stiger kraftigt i øjeblikket.

Glad minister

Et andet sted i danske fødevareproduktion sidder miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen, der tager udgangspunkt i det faktum, at de danske produkter indtager dukserollen blandt de europæiske frugt- og grøntproducenter, og at de indeholder færrest pesticidrester.

"Det fine resultat fra den danske pesticidkontrol sætter en tyk streg under den fødevaresikkerhed, der for mig at se er blevet et dansk varemærke. De danske gartnere og frugtavlere beviser år efter år, at de har rigtig godt styr på forbruget af pesticider i alle led af produktionskæden," siger Eva Kjer Hansen.

Trods fundene af pesticidrester i mange af de produkter, som Fødevarestyrelsen har udtaget til prøver, ændres der ikke i anbefalingerne i forhold til danskernes indtag af frugt og grønt.

"Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer fortsat, at de pesticidrester, der forekommer i fødevarer på det danske marked, ikke bør give forbrugeren anledning til sundhedsmæssige bekymringer, samt at indtag af frugt og grøntsager har en sundheds-remmende effekt," hedder det i rapporten.

Professor advarer mod IQ-tab

For nyligt har professor i miljømedicin ved SDU, Philippe Grandjean, ifølge Økologisk Landsforening slået alarm over de skadevirkninger, som giftstofferne kan have på børns hjerner. Han vurderer ifølge foreningen, at danske børn i gennemsnit taber knap et IQ-point på grund af pesticider.

"Det er bekymrende, at der år for år viser sig at være rester af sprøjtegift i så stor en del af det ikke-økologiske frugt- og grønt. Andelen af danskere, der vælger helt at undgå disse stoffer fremfor at satse på, at de ikke er skadelige, vil blive ved med at stige. Det er jeg fuldstændig overbevist om," siger Per Kølster.

Ministre er uenige om fælles øko-regler

Danske æbler kan blive fri for sprøjterester

Pesticidrester i halvdelen af dansk frugt

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier