FødevareWatch

Ministre er uenige om fælles øko-regler

De europæiske ministre skal mandag forsøge at blive enige om et sæt fælles regler for økologiske fødevarer, men de er blandt andet uenige om en nultolerance for pesticidrester.

Fødevareminister Dan Jørgensen (S) rejser til Bruxelles. | Foto: Lasse Kofod/Polfoto/Arkiv

Fronterne er trukket skarpt op, når de europæiske fødevareministre mødes i Bruxelles på mandag for at blive enige om et fælles regelsæt for økologi.

Altinget skriver, at landene er splittet på tre punkter – pesticider, kontrol og import – og at fødevareminister Dan Jørgensen (S) meget vel kan ende på det tabende hold.

EU-Kommissionen ønsker blandt andet, at det skal være muligt at tage øko-mærket fra et produkt, hvis der findes pesticidrester i det, hvilket især de sydeuropæiske lande er fortalere for.

Men det er Danmark og en række andre lande uenige i, da tætheden mellem økologiske og konventionelle landbrug i mindre lande gør det svært at holde øko-varer rene for plantebeskyttelsesmidler.

Kommissionen lægger samtidig op til, at kontrollen af økologi skal fokusere på det færdige produkt, men det ryster erhvervet på hovedet af, da, de mener, at produktet ikke siger noget om hverken dyrkning eller dyrevelfærd.

Det tredje og sidste stridspunkt gælder import af økologi fra andre lande, hvor Kommissionen ønsker, at de ikke-europæiske producenter skal leve op til de samme krav som de europæiske. Her mener Danmark, at systemet er for strengt, og at det vil udelukke udviklingslande fra at eksportere økologi til EU.

Præcis hvilken linje, Dan Jørgensen (S) skal lægge på mandagens møde, bliver klarlagt sent fredag, når ministeren fremlægger sagen for Europaudvalget for at hente mandat.

Aftale fordeler fire milliarder til miljøvenlig vækst i landbruget

Landbruget ser gode muligheder for vækst i rød aftale

Landmænd får lov at afdrage kæmpebøde

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier