FødevareWatch

Danske æbler kan blive fri for sprøjterester

Et forskerhold er kommet frem til et bud på, hvordan man eliminere pesticidrester i konventionelt dyrket frugt. Forskningsresultaterne testes på erhvervsplantager.

Foto: Peter Klint

Der findes pesticidrester i resten halvdelen af alt konventionel dyrket frugt herhjemme, men den statistik håber et forskerhold fra Århus Universitet at lave om på med et nyt projekt.

Holdet har fundet frem til et bud på, hvordan man kan sprøjte frugten uden, at det efterlader rester, og deres forskningsresultater skal nu afprøves i praksis på tre erhvervsplantager.

Projektet løber i tre år, og ideen er at teste, om den såkaldte nulreststrategi, hvor man undlader at sprøjte frugten fra afblomstring og frem til høsten, kan fungere i det virkelige liv.

Det fortæller seniorforsker Marianne G. Bertelsen.

”Med dette projekt kan vi få en bedre forståelse for om og i givet fald hvor stor en del af den danske æbleproduktion, der ville kunne produceres fri for sprøjterester. Og ved at reducere forekomsten af råd gennem brug af optimerede forbehandlingsteknologier kan vi reducere spildet af frugt på lager,” udtaler hun i en meddelelse.

Projektet ’Dansk frugt uden sprøjterester’ er blevet til i samarbejde med GartneriRådgivning og har modtaget 4,8 mio. kr. i støtte fra Grøn Udviklings- og Demonstrationsprogram (GUDP).  

Pesticidrester i halvdelen af dansk frugt

Genmodicerede afgrøder øger omsætningen

Nye tal: Flere landmænd går i pesticidfælden

Mere fra FødevareWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier