L&F kritiserer fordeling af forskningsreserve

Ud af de 360 mio. kr. som er blevet afsat til strategisk forskning via Danmarks Innovationsfond er 90 mio. kr. afsat til "grøn vækst", og det er ifølge Landbrug & Fødevarer for lidt.
Foto: Jesper Rais
Foto: Jesper Rais

Der er problematisk for Danmarks vækst og bæredygtighed, at der i forliget om fordelingen af forskningsreserven kun er blevet afsat 90 mio. kr. til det brede tema "grøn vækst".

 Ny forskningsstrategi skal bringe dansk fødevareklynge ny vækst

Det skriver Anders Martin Klöcker, områdedirektør for erhvervspolitik i Landbrug & Fødevarer i et debatindlæg på Altinget.dk, som opfølgning på, at der i sidste uge samlet blev afsat 360 mio. kr. til strategisk forskning via Danmarks Innovationsfond, og at 90 mio. kr. blev øremærket "grøn vækst".

"Det betyder nemlig, at der igen i år vil være færre midler reserveret til forskning i fødevareklyngen. Dermed bliver det en kæmpe udfordring at løfte det videnbehov, der skal være med til at løfte fødevareklyngen til næste skridt," skriver han.

Hvor er forbrugerne i branchens nye forskningsstrategi?

DI Fødevarer, Landbrug & Fødevarer og ti store virksomheder præsenterede i slutningen af september deres eget bud på en fremtidig fødevareforskningsstrategi, som skal være med til at sikre væksten i klyngen i årene frem mod 2030. Nøgleordene var ikke overraskende innovation og forskning.

"I 2030 vil der være én milliard flere munde at mætte i verden, og hvis den danske fødevareklynge kan blive verdensbefolkningens foretrukne forsyner af sikre, bæredygtige og kvalitets fødevarer, så har vi her en mulighed for et nyt væksteventyr. Den chance skal vi sørge for at gribe," udtalte Karen Hækkerup, adm. direktør i Landbrug & Fødevarer, i den forbindelse.

Strategien har også til formål at sikre, at de faldende bevillinger til den strategiske fødevareforskning ikke sætter en stopper for væksten i fødevareklyngen.

"Vi er bekymrede for, om vi kommer til at mangle et fagligt grundlag for vores danske fødevarer i fremtiden. Så selvom det kan virke som om, der er mange andre mere aktuelle udfordringer at tage fat på, er det vigtigt, at der allerede nu bliver taget fat og lavet en målrettet indsats for investering i forskning i fødevareklyngen," hed det fra tidligere viceadministrerende direktør i Chr. Hansen Knud Vindfeldt. Han er udpeget som formand for arbejdsgruppen bag strategien, som blandt andet Arla, Danish Crown, Chr. Hansen, KMC og Foss har været med til at udarbejde.

Økologer takker regering for millioner til omlægningsstøtte

Ny forskning: Økologisk indkøb hænger ved

L&F vil have skruet op for de økologiske ambitioner

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også