Coca-Colas forskningschef stopper efter fedme-fadæse

Koncerndirektøren med ansvar for forskning hos læskedrikgiganten Coca-Cola træder tilbage i kølvandet på en række sager, hvor selskabet er blevet beskyldt for at finansiere forskning, der stiller sig lige lovlig positiv over for sodavandsforbrug.
Foto: AP/ritzau/Tatan Syuflana
Foto: AP/ritzau/Tatan Syuflana

Coca-Colas øverste chef for forskning, koncerndirektør Rhona Applebaum, er færdig i læskedrikkoncernen, efter hun selv har besluttet at opsige sin stilling.

Det oplyser selskabet ifølge Bloomberg.

Hvor frivillig beslutningen har været, kan der dog godt sås tvivl om. Applebaum har som forskningchef nemlig været en central figur i koncernen omdiskuterede finansiering af uafhængig forskning.

Coca-Cola kom i modvind tidligere i år for at have støttet forskning, der negligerer sundhedsfarerne ved sodavand og de sukkerholdige drikkes indvirkning på udviklingen af fedme. Selskabet blev endog beskyldt for at have påvirket organisationer til at ændre deres syn på sagen.

Coca-Cola har siden været ude og forsøge at gyde olie på vandene, blandt andet med annonceringen af, at man har brugt 800 mio. kr. på sundhedforskning.

”Vi forstår godt, at vores forsøg på at hjælpe til mod fedmeepidemien ses som utroværdige, så vi er nødt til – og vil gerne – gøre det bedre. Dagens offentliggørelse markerer et vigtigt første skridt mod at blive en mere effektiv partner i kampen mod fedme,” sagde Sandy Douglas, der står i spidsen for Coca-Colas forretning i Nordamerika, ved den lejlighed.

Coca-Cola topchef Muhtar Kent varsler større åbenhed på forskningsområdet | Foto: David Goldmann/AP Photo/Polfoto/Arkiv
Coca-Cola topchef Muhtar Kent varsler større åbenhed på forskningsområdet | Foto: David Goldmann/AP Photo/Polfoto/Arkiv
 

Og topchef Muhtar Kent siger i forbindelse med nyheden om Rhona Applebaums fratrædelse, at man vil være mere åben omkring sine aktiviteter på forskningsområdet fremover.

”Vores støtte til videnskabelig forskning var baseret på et ønske om at identificere en mere holistisk tilgang baseret på de bedste beviser. Det står nu klart for os, at der ikke var den fornødne gennemskuelighed,” siger han ifølge Bloomberg.

Coca-Cola beskyldes for at betale sig til politisk indflydelse

Coca-Cola: Vi har brugt 800 mio på at forske i sundhed

Dansk fedmeforsker blev betalt af Coca-Cola

WHO: Så lidt sukker bør du spise

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også