Dansk fedmeforsker blev betalt af Coca-Cola

Coca-Cola har finansieret et nyt forskningsnetværk, der skal udbrede budskabet, at sodavand ikke er den primære årsag til overvægt. Dansk fedmeforsker har modtaget penge.
Den danske fedmeforsker Arne Astrup sidder i bestyrelsen hos et nyt forskningsnetværk, der er støttet af Coca-Cola. | Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv
Den danske fedmeforsker Arne Astrup sidder i bestyrelsen hos et nyt forskningsnetværk, der er støttet af Coca-Cola. | Foto: Joachim Adrian/Polfoto/Arkiv
KILDE: METROXPRESS

Der er intet bevis for, at for meget mad, fastfood og sodavand er den primære årsag til overvægt. Vi burde i stedet fokusere på at dyrke mere motion.

Sådan lyder budskabet fra forskerne i Global Energy Balance Network (GEBN), hvor den danske fedmeforsker Arne Astrup fra Københavns Universitet sidder i bestyrelsen, skriver metroxpress.

GEBN er kommet i strid modvind, efter at New York Times har afsløret, at Coca-Cola har støttet netværket og dets fem repræsentanter med cirka 33 mio. kr. i donationer.

Arne Astrup har også personligt modtaget et ukendt beløb fra Coca-Cola, fremgår det af netværkets hjemmeside, som er registreret hos og administreres af Coca-Cola i USA.

Både budskabet og Coca-Colas støtte møder nu kritik fra danske eksperter.

"Man kan ikke bare drikke og spise løs og så tro, man kan motionere sig fra det," siger Preben Westergaard Hansen, ernæringsekspert på Metropol.

"Det kan jo ikke undre, at Coca-Cola gerne vil have dette budskab ud, men det er jo direkte forkert at sige, at det er motionen, som er afgørende for, om vi bliver overvægtige eller fede," tilføjer han.

Professor Berit L. Heitmann, forskningsleder ved Institut for Sygdomsforebyggelse på Københavns Universitet, er enig:

"Jeg er af den bestemte opfattelse, at alle forskere bør afholde sig fra den form for økonomisk støtte, for erfaringer viser, man ikke kan drive god forskning med den slags økonomiske bindinger."

Forsker: Vi frikender ikke sodavand

Danske Coca-Cola ønsker ikke at udtale sig, men henviser til firmaets internationale tekniske chef, Ed Hays, som har afvist kritikken og samtidig indrømmet, at firmaets mål er at få flere mennesker til at drikke mere cola.

I et skriftligt svar til metroxpress afviser Arne Astrup, at det er et problem, at Coca-Cola donerer millioner til fedmeforskerne i Global Energy Balance Network:

"Det er ikke nemt at få sådan et netværk finansieret, så jeg synes, det var positivt, at Coca-Cola gav et uforpligtende bidrag til etableringen."

Han oplyser, at han selv fik penge fra Coca-Cola for en konsulentopgave i 2014, ligesom han også har fået løn af McDonald's.

Kan du forstå, hvis nogen mister tillid til dig, når de kan se, at du modtager penge fra Coca-Cola og McDonald’s, og du så udtaler dig om sukker og fedme?

'Når jeg udtaler mig, så er det baseret på videnskabelige studier, og mine fortolkninger er ikke påvirket af, at jeg samtidig rådgiver for eksempel McDonald’s om produktudvikling,' siger han og slår samtidig fast, at han ikke mener, at sodavand skal frikendes i fedmedebatten.

'Kritikken går på, at GEBN skulle nedtone kosten og drikke og i stedet fremhæve motion - hvis du kender mig, ved du, at det er præcist det modsatte, jeg gør. Jeg banker løs på alle om at reducere sukker i drikkevarer.'

Coca-Cola udpeger ny global driftchef

Slut med omdiskuteret sødemiddel hos Pepsi

Coca-Cola trodser faldende sodavandsforbrug

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter