Jysk brygger: Mikkeller-kritik klinger hult

Øliværksætter Mikkel Borg Bergsø kritiserede i en artikel søndag jyske mikrobryggerier for ikke at være særligt gode og for at sende surt øl på gaden. Det klinger hult i ørene hos ølbrygger Claus Tarstrup fra Virklund Bryghus.
Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv
Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv

I en artikel bragt i Berlingske søndag skyder grundlæggeren af ølbrandet Mikkeller med skarpt i retning af blandt andet jyske mikrobryggere, som han ikke har ret høje tanker omkring.

”For at lave godt øl er det i høj grad nødvendigt at være god til at smage og prøve en masse forskellige øl. Mange danske mikrobryggerier er sgu' ikke særlig gode, fordi de går rundt på en eller anden mark ovre i Jylland og brygger deres fem øl og aldrig kunne finde på at drikke andet, for de synes, det er verdens bedste øl. Men det er ikke verdens bedste øl, tværtimod er der rigtig mange bryggerier, som sender inficeret surt øl på gaden, og hvis man ikke engang kan smage det, så kan man ikke lave god øl,” lyder det fra blandt andet fra Mikkel Borg Bergsø i artiklen.

De hårde ord vækker som ventet ikke stor begejstring i Virklund Bryghus ved Silkeborg, hvor ølbrygger Claus Tarstrup siden 2005 har været i gang med de lokale øl, som han næsten udelukkende afsætter i lokalområdet. Til gengæld vækker kritikken fra Mikkel Berg Borgsø en smule undren:

"Jeg forstår ikke helt, at han med sin status føler sig nødsaget til at håne folk på den måde, som han gør med det citat. Det syntes jeg egentlig bare er unødvendigt," siger Claus Tarstrup, da FødevareWatch ringer for at få en kommentar til Mikkeller-udsagnet.

Mikkeller-brandet var sidste år det absolut mest produktive danske ølbrand, når det kom til nylanceringer, og ifølge en opgørelse fra Beerticker.dk stod det fremadstormende københavnske bryggeri for i alt 137 nye øl. Udover øllene har Mikkeller-brandet også to ølbarer i København, samt i flere storbyer verden over - blandt andet i Bangkok, Stockholm og Reykjavik. Senest har Mikkel Borg Bergsø været i medierne i forbindelse med åbningen af en restaurant under navnet Warpigs i København, men det er nok fjendskabet til broren Jeppe Jarnit-Bjergsø, som står bag ølbrandet Evil Twin fra New York, der over tid har givet den største opmærksomhed.

Kend teknikken eller dø

Ølbrygningen i Mikkeller foregår ikke på eget udstyr, men sker via kontrakter med en lang række bryggerier i både ind og udland, og det er en af grundene til, at kritikken i retning af de jyske mikrobryggere ikke rammer, hvor det gør rigtig ondt.

"Blandt de mange bryggerier som eksisterer, er man jo godt klar over, om man laver dårlig øl eller ej. Mikkeller har været utrolig succesfuld, men han (Mikkel Berg Borgsø, red.) har jo aldrig selv skullet tage stilling til, om han kunne finde ud af at holde noget udstyr rent eller ej, da han får al sin øl brygget af andre. Han har ikke den del af håndværket så meget inde på livet. Dermed ikke sagt, at han ikke laver rigtig spændende øl, for det synes jeg, at han gør, og han er helt sikkert rigtig god til at sælge øl, men den del adskiller sig i min verden fra det at brygge øl," siger Claus Tarstrup.

Virklund vinder over Mikkeller i Silkeborg

Ifølge den silkeborgensiske brygger giver det ikke ret meget mening at tale om, at der skulle eksistere dårlig dansk produceret øl på hylderne.

"Hvis du ikke har styr på den tekniske kvalitet, så lukker og slukker du hurtigt. Det er jo ultimativt kunderne, der bestemmer - det er jo ikke Mikkeller - om øllet er godt eller dårligt, ligesom det heller ikke er bryggerne - det er jo kunderne, som køber eller ikke køber øllene," siger Claus Tarstrup, der i den lokale handel ikke ser ret meget til de øl, som Mikkeller står bag.

"Her i Silkeborg er Virklund Bryghus langt mere populær end Mikkeller. Det kan godt være, at du kan finde en vinhandler, som har fire flasker stående, og så er de sikkert lavet i Belgien. Det er meget svært at finde Mikkeller-øl i det her område, og det må jo have noget at gøre med, at der ikke er et marked for det. Var der det, så ville de jo stå her, så vendt rundt er vi langt mere succesfulde i Silkeborg, end Mikkeller er, " siger Claus Tarstrup, som i lokalområdet har skarp konkurrence om de lokale øldrikkere fra Grauballe Bryghus, Bryghuset Kragelund og Bøllingsø Bryghus, der alle befinder sig inden for en radius af otte kilometer.

"Det er rart at være del af den konkurrence, som er her i området, for så er man jo da ikke den eneste, som mener og siger, at lokal øl er godt øl," slutter Claus Tarstrup.

Heller ikke hos Bryggeriforeningen, kan kommunikationschef Per Sten Nielsen følge kritikken.

I en mail til redaktionen skriver han følgende:

"Vi kan ikke genkende det billede, Mikkel Borg Bergsø tegner.  Ifølge førende øleksperter har kvaliteten af den danske mikrobryg aldrig været højere. Det er formentlig også årsagen til, at salget er stigende, eksporten stærkt stigende, at der stadig kommer nye bryggerier til samt at de små bryggerier oplever et stigende antal gæster, der kan betegnes som øl turister. Dansk mikrobryg har et fremragende ry på internationalt plan. Så godt, at folk rejser til landet efter det."

Opgør mellem ølbrødre tæt på at ende som tv-serie

"Om to-tre år skal special-øl stå for 10 pct. af Carlsbergs forretning i Vesteuropa"

Herslev Bryghus får grønt lys til omstridt hø-øl

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

Coop frasælger en række butikker og rydder op i organisationen med en bl.a. fyringer af administrative medarbejdere. | Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix.

Coop sælger 35 og lukker 19 butikker

For abonnenter