En del af Watch Medier

FødevareWatchsøndag5. februar 2023

  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Søg
  • Log ind
  • Seneste
  • Søg
  • Log ind
  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
21.04.2015kl. 07.27

Jysk brygger: Mikkeller-kritik klinger hult

Øliværksætter Mikkel Borg Bergsø kritiserede i en artikel søndag jyske mikrobryggerier for ikke at være særligt gode og for at sende surt øl på gaden. Det klinger hult i ørene hos ølbrygger Claus Tarstrup fra Virklund Bryghus.
Foto: Martin Lehmann/Polfoto/Arkiv
af JØRGEN RUDBECK

I en artikel bragt i Berlingske søndag skyder grundlæggeren af ølbrandet Mikkeller med skarpt i retning af blandt andet jyske mikrobryggere, som han ikke har ret høje tanker omkring.

”For at lave godt øl er det i høj grad nødvendigt at være god til at smage og prøve en masse forskellige øl. Mange danske mikrobryggerier er sgu' ikke særlig gode, fordi de går rundt på en eller anden mark ovre i Jylland og brygger deres fem øl og aldrig kunne finde på at drikke andet, for de synes, det er verdens bedste øl. Men det er ikke verdens bedste øl, tværtimod er der rigtig mange bryggerier, som sender inficeret surt øl på gaden, og hvis man ikke engang kan smage det, så kan man ikke lave god øl,” lyder det fra blandt andet fra Mikkel Borg Bergsø i artiklen.

De hårde ord vækker som ventet ikke stor begejstring i Virklund Bryghus ved Silkeborg, hvor ølbrygger Claus Tarstrup siden 2005 har været i gang med de lokale øl, som han næsten udelukkende afsætter i lokalområdet. Til gengæld vækker kritikken fra Mikkel Berg Borgsø en smule undren:

"Jeg forstår ikke helt, at han med sin status føler sig nødsaget til at håne folk på den måde, som han gør med det citat. Det syntes jeg egentlig bare er unødvendigt," siger Claus Tarstrup, da FødevareWatch ringer for at få en kommentar til Mikkeller-udsagnet.

Mikkeller-brandet var sidste år det absolut mest produktive danske ølbrand, når det kom til nylanceringer, og ifølge en opgørelse fra Beerticker.dk stod det fremadstormende københavnske bryggeri for i alt 137 nye øl. Udover øllene har Mikkeller-brandet også to ølbarer i København, samt i flere storbyer verden over - blandt andet i Bangkok, Stockholm og Reykjavik. Senest har Mikkel Borg Bergsø været i medierne i forbindelse med åbningen af en restaurant under navnet Warpigs i København, men det er nok fjendskabet til broren Jeppe Jarnit-Bjergsø, som står bag ølbrandet Evil Twin fra New York, der over tid har givet den største opmærksomhed.

Kend teknikken eller dø

Ølbrygningen i Mikkeller foregår ikke på eget udstyr, men sker via kontrakter med en lang række bryggerier i både ind og udland, og det er en af grundene til, at kritikken i retning af de jyske mikrobryggere ikke rammer, hvor det gør rigtig ondt.

"Blandt de mange bryggerier som eksisterer, er man jo godt klar over, om man laver dårlig øl eller ej. Mikkeller har været utrolig succesfuld, men han (Mikkel Berg Borgsø, red.) har jo aldrig selv skullet tage stilling til, om han kunne finde ud af at holde noget udstyr rent eller ej, da han får al sin øl brygget af andre. Han har ikke den del af håndværket så meget inde på livet. Dermed ikke sagt, at han ikke laver rigtig spændende øl, for det synes jeg, at han gør, og han er helt sikkert rigtig god til at sælge øl, men den del adskiller sig i min verden fra det at brygge øl," siger Claus Tarstrup.

Virklund vinder over Mikkeller i Silkeborg

Ifølge den silkeborgensiske brygger giver det ikke ret meget mening at tale om, at der skulle eksistere dårlig dansk produceret øl på hylderne.

"Hvis du ikke har styr på den tekniske kvalitet, så lukker og slukker du hurtigt. Det er jo ultimativt kunderne, der bestemmer - det er jo ikke Mikkeller - om øllet er godt eller dårligt, ligesom det heller ikke er bryggerne - det er jo kunderne, som køber eller ikke køber øllene," siger Claus Tarstrup, der i den lokale handel ikke ser ret meget til de øl, som Mikkeller står bag.

"Her i Silkeborg er Virklund Bryghus langt mere populær end Mikkeller. Det kan godt være, at du kan finde en vinhandler, som har fire flasker stående, og så er de sikkert lavet i Belgien. Det er meget svært at finde Mikkeller-øl i det her område, og det må jo have noget at gøre med, at der ikke er et marked for det. Var der det, så ville de jo stå her, så vendt rundt er vi langt mere succesfulde i Silkeborg, end Mikkeller er, " siger Claus Tarstrup, som i lokalområdet har skarp konkurrence om de lokale øldrikkere fra Grauballe Bryghus, Bryghuset Kragelund og Bøllingsø Bryghus, der alle befinder sig inden for en radius af otte kilometer.

"Det er rart at være del af den konkurrence, som er her i området, for så er man jo da ikke den eneste, som mener og siger, at lokal øl er godt øl," slutter Claus Tarstrup.

Heller ikke hos Bryggeriforeningen, kan kommunikationschef Per Sten Nielsen følge kritikken.

I en mail til redaktionen skriver han følgende:

"Vi kan ikke genkende det billede, Mikkel Borg Bergsø tegner.  Ifølge førende øleksperter har kvaliteten af den danske mikrobryg aldrig været højere. Det er formentlig også årsagen til, at salget er stigende, eksporten stærkt stigende, at der stadig kommer nye bryggerier til samt at de små bryggerier oplever et stigende antal gæster, der kan betegnes som øl turister. Dansk mikrobryg har et fremragende ry på internationalt plan. Så godt, at folk rejser til landet efter det."

Opgør mellem ølbrødre tæt på at ende som tv-serie

"Om to-tre år skal special-øl stå for 10 pct. af Carlsbergs forretning i Vesteuropa"

Herslev Bryghus får grønt lys til omstridt hø-øl

Relaterede artikler:

  • Foto: PR/Mikkeller

    Opgør mellem ølbrødre tæt på at ende som tv-serie

  • Herslev Bryghus får alligevel godkendt på sin øl, der er brygget på hø. | Foto: Presse/Herslev Bryghus

    Herslev Bryghus får grønt lys til omstridt hø-øl

  • Foto: Thomas Yde/Polfoto/Arkiv

    Nibe Bryghus er tæt på redning

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Boris Frederiksen er nu udpeget som kurator i syv Skare-selskaber under konkurs. | Foto: PR
Fødevarer

Statens advokat overtager kurator-plads i Skare-konkursboer

”Opretholder delvis driften” i Vejen-selskaber, melder nyindsat kurator, mens man arbejder på et salg.
  • Skare-kurator: Vi arbejder på et salg
  • Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere

For abonnenter

Foto: Morten Schärfe
Fødevarer

Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere

For abonnenter

Arkivfoto fra Hilton Foods i Aarhus. | Foto: Finn Frandsen
Fødevarer

Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare

Foto: Lars Skaaning
Fødevarer

Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os

For abonnenter

Foto: Gorm Olesen
Fødevarer

Skare-kurator: Vi arbejder på et salg

For abonnenter

Foto: Lars Skaaning / Ritzau Scanpix
Fødevarer

Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter

For abonnenter

Læs også

Martin Kilic (tv) og Rune Laursen (th) har stiftet Clutch Nutrition med støtte fra bl.a. læger og ernæringseksperter. | Foto: Clutch Cognition / Pr
Drikkevarer

Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt

Det lykkedes ikke Clutch Nutrition at skaffe de nødvendige investorer til at indtage det amerikanske marked i 2022. Nu retter selskabet i stedet fokus mod hjemmemarkedet. 

For abonnenter

Foto: Camilla Stephan / Mikkeller
Fødevarer

Fødevareproducenter begræder Irma-lukning: "Der er så meget sjæl, der forsvinder"

Især mindre danske fødevareproducenter mister med lukningen af Irma en samarbejdspartner som ifølge producenterne var energisk, varm og innovativ. 

For abonnenter

Foto: Pr/pernod Ricard
Drikkevarer

Pernod Ricard-direktør: "100-kroners prispunktet fylder mere"

Vil man vinde på markedet lige nu, er 100 kroners-prispunktet det, man skal sigte efter. Det vurderer Pernod Ricards danske direktør, der ser forbrugerne søge mod billigere alternativer.

For abonnenter

Seneste nyt

  • Statens advokat overtager kurator-plads i Skare-konkursboer – 4. feb.
  • Coop-slagteri undlod at infomere myndigheder om problemer hos Skare – 4. feb.
  • Ugen i Skare-koncernen: dokumentmangel, konkurser og købere – 3. feb.
  • Planteforædler køber landbrugsjord og satser mere på ærter – 3. feb.
  • Dansk juicekæde betaler millionforlig i USA i sag om kønsdiskriminering – 3. feb.
  • Skare-kurator: Vi arbejder på et salg – 3. feb.
  • Konkurrent melder pas på at købe Skare-aktiviteter – 3. feb.
  • Fødevarestyrelsen: Skare-sagen fortsætter hos os – 3. feb.
  • Foodtech-virksomhed reviderer strategi efter fejlslået investorjagt – 3. feb.
  • De globale fødevarepriser falder for tiende måned i træk – 3. feb.
  • Rokade i direktionen hos Hanegal-ejer – 3. feb.
  • Coop-bagland bakker op om store forandringer – men vil se resultater – 3. feb.
  • Kampen om fødevareleverancer til 77 kommuner er begyndt – 3. feb.
  • Salling Group-topchef ser flere årsager til detailopbrud – 3. feb.
  • Ny DSK-direktør ærgrer sig over Irma-farvel – 3. feb.
Flere nyheder

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

Watch Job

  • Business Change Manager til implementering af fremtidens togs uddannelsesprojekter

  • Jurister søges til Corporate Legal i Danmarks Eksport & Investeringsfond

  • Centerdirektør til Sønderborg

  • Product Owner – vær med til at forvalte IT-systemer midt i den grønne omstilling

  • Revisor med minimum et par års erfaring

Se flere jobs

Job

  • Adm. Direktør til SEGES Innovation p/s

  • Produktionsteknisk Inspektør til Tican i Brørup

Se flere jobs

Kolofon

FødevareWatch
Søg

Sektioner

  • Fødevarer
  • Drikkevarer
  • Detail
  • Fiskeri
  • Servering
  • Foodservice
  • International
  • Sitemap
  • RSS feeds

Redaktør

Stine Skriver

stine.skriver@fwatch.dk

Tlf.: +45 3330 8424

Ansv. chefredaktør

Anders Heering

Udgiver

JP/Politikens Hus A/S

Annonceafdeling

annoncering@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Annoncering

Jobannoncering

job@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Job

Abonnement

Prøv FødevareWatch gratis eller få tilbud på et abonnement, der passer til lige netop dig eller din virksomhed.

fodevarewatch@infowatch.dk

Tlf.: +45 7077 7443

Læs mere om abonnement her

Adresse

FødevareWatch

Rådhuspladsen 37

1785 København V

Tlf.: +45 3330 8388

Retningslinjer

  • Persondatapolitik

Copyright © FødevareWatch — Alt materiale på denne side er omfattet af gældende lov om ophavsret

Microsoft er i gang med at udfase Internet Explorer – det er vi derfor også.
Vi anbefaler en af følgende browsere for en bedre oplevelse. Klik på et af ikonerne for at downloade en ny browser.

Med venlig hilsen,
FødevareWatch

Google ChromeMozilla FirefoxMicrosoft Edge