FødevareWatch

Danskere hælder smeltede gletsjere på flaske

Arctic Ice Cap Water sælger vand fra grønlandske gletsjere til det internationale marked. Vandet kommer i handlen i Danmark fra april.

Arctic Ice Cap Waters teknikere undersøger isen. | Foto: PR

Det har taget fem år at få tilladelsen og udvikle den nødvendige teknologi, men nu er Arctic Ice Cap Water langt om længe klar til at sende sin flaskevand i handlen.

Vandet kommer fra grønlandske isbjerge, der er smeltet fri af gletsjere og driver rundt i Diskobugten, og det bliver solgt på Grønland, Færøerne og Island fra næste måned, mens et udvalg af danske butikker følger efter i april.

Virksomheden har desuden aftaler i Indonesien og satser stort på at indtage det kinesiske marked inden for en overskuelig fremtid.

Vi er begyndt at undersøge det danske marked for at finde en samarbejdspartner"

Peder Pedersen, adm. direktør, Arctic Ice Cap Water
”Vi forventer at sælge omkring 30.000 flasker på det grønlandske marked i løbet af i år, men det er vores mål at levere omkring 10 mio. flasker til alle vores markeder i 2015,” siger adm. direktør Peder Pedersen til FødevareWatch og fortæller, at man arbejder på at finde en eneforhandler i Danmark.

”Vi er lige begyndt at undersøge det danske marked for at finde en partner, der kan distribuere vores produkter mere bredt i Danmark, hvor vi lige nu sælger direkte til butikkerne,” siger han.

Peder Pedersen og hans grønlandske kone fik ideen i 1981, da ægteparret boede i Ilulissat med udsigt til de massive isfjelde, men det var ikke før i 2009, at de fik lejlighed til at føre den ud i livet.

Det kræver imidlertid en tilladelse fra Grønlands Selvstyre at hente is fra bugten, mens virksomheden samtidig måtte udvikle sin egen teknologi for at sikre, at isen forbliver uberørt under hele forløbet. Derfor er det først nu lykkedes at sætte produktionen i gang.

Skal tjene penge i 2015

Når gletsjer-is skal omdannes til drikkevand, udser virksomheden sig et isbjerg i det område, hvor den har tilladelse til at hente is.

Herefter fræser den et stykke af bjerget og fører iskrystallerne direkte ned i en nedkølet tankcontainer, der sejler videre til Aalborg, hvor isen smelter langsomt, inden den til sidst bliver hældt på flasker hos Danish Bottling i Brande.

”Det har givet lidt problemerne at udvikle en teknologi, der gør det muligt at overføre isen direkte til containeren, så den er helt ren, og derfor er vi først kommet rigtigt i gang med produktionen nu,” fortæller Peder Pedersen.

Arctic Ice Cap Water er ejet af fire mindre jyske virksomheder, herunder BL Grundvandssænkning, der alle har bidraget med ansvarlig lånekapital.

Virksomheden kom ud af 2013 med et underskud på 770.665 kr., mens egenkapitalen lød på et minus på 3,04 mio. kr., men ejerne har garanteret driften frem til 1. april næste år.

Peder Pedersen forventer dog, at forretningen, der sender ti øre pr. liter is videre til Grønlands selvstyre, begynder at give overskud i år.

Dansk sodavandssalg eksploderer

Kapselproducent sagsøger Nestlé for patentkrænkelse

Nespresso smelter aluminium for at vinde kunder

Mere fra FødevareWatch

Horestas nye direktørtrio: Vi skal blive skarpere

INTERVIEW: Horesta er på mange måder den ønskede fælles indgang for hotel- og restaurationsbranchen, men ifølge organisationens tre nye direktører er der dog steder, hvor der kan strammes op. ”Vi er en Ferrari, der kører på to ventiler i stedet for otte,” lyder det.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

FødevareWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Seneste nyt fra Watch Medier